- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Euroopan maaseuturahasto
Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan (josta käytetään nimeä CAP=Common Agrucultural Policy) uudistus on käynnissä. CAP-suunnitelma vuosille 2023-2027 kattaa nykyisen rahoituskauden maaseutuohjelman, suorat tuet ja osittain maatalouden markkinatuet. Vaikka tukiin tulee uudistuksia, paljon säilyy myös samana. Painotus ympäristö- ja ilmastoystävällisiin toimenpiteisiin näkyy kaikissa tuissa.
Tuleva rahoituskausi ulottuu vuoteen 2027 asti. Uusien ehtojen mukaisia tukia on mahdollista hakea vuodesta 2023 alkaen. Vuosina 2021-2022 noudatetaan nykyisiä ehtoja.
Uuden EU-rahoituskauden mukaiset tuet tulevat haettaviksi sen jälkeen, kun maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi niihin liittyvän kansallisen lainsäädännön ja Ruokavirasto on toteuttanut lainsäädännön edellyttämät muutokset tietojärjestelmiin ja ohjeistukseen. Eri tukimuotojen haut alkavat eri aikoina.
Lue lisää Ruokaviraston sivuilta:
Lisätietoja maaseudun kehittämistuen uudistuksista
Lisätietoja maataloustukien uudistuksista
Uuteen CAP-suunnitelmaan pääset tutustumaan Maa- ja metsätalousministeriön sivuilla
Alueellista tietoa
Euroopan maaseuturahoitus - Satakunta
Satakuntaan on laadittu oma alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma - Satakunnan Älykäs maaseutu. Kehittämissuunnitelmasta voit lukea mitä ELY-keskuksen maaseudun hanke - ja yritystukien rahoituksella tavoitellaan. Lisätietoa maaseuturahoituksien tukien hakemisesta löydät Maaseudun kehittäminen osiosta.
Satakunnan Älykäs maaseutu -suunnitelman tavoitteet tiivistetysti:
1) Uudistuva yrittäjyys
Satakunnan maaseudun elinvoima ja työpaikat perustuvat monipuoliseen yritystoimintaan alkutuotannosta jalostaviin pk-yrityksiin, teollisuuden alihankintayrityksiin, palvelusektoriin, matkailuun ja elämystalouteen sekä kiertotalouden ympärille rakentuviin yritystoimintoihin. Tavoitteena on saavuttaa vastuullisesti kasvava, kestävyyteen perustuva ja uudistuva yritystoiminta. Investoinneilla sekä uusien toimintatapojen, teknologiset ratkaisujen ja digitalisaation lisäämisellä vahvistetaan yritysten kilpailukykyä. Älykäs tiedolla johtaminen sekä resurssien kestävä hyödyntäminen ovat tärkeitä osaamistekijöitä.
2) Vastuullinen Ruokaketju
Satakunnan ruokaketjun kehittyminen perustuu vastuulliseen ja kestävään tuotannon ja yritystoiminnan kasvuun, uusien ratkaisuiden luomiseen sekä niihin liittyvän osaamisen lisäämiseen. Monipuolisen viljelyn, lihan- ja maidontuotannon sekä jalostavan teollisuuden kehittyminen luo uusia työpaikkoja, vahvistaa huoltovarmuutta, ruuan turvallisuutta ja maaseutualuiden elinvoimaisuutta. Satakuntalainen ruokaketju tarjoaa uusia ratkaisuja myös ilmastonmuutoksen hillintään, energian tuotantoon sekä palveluihin liittyvään liiketoiminnan kehittämiseen. Osaavan työvoiman saanti on tärkeää niin tuotantoaan kasvattaville tiloille kuin jalostavalle yritystoiminnalle.
3) Edelläkävijänä bio- ja kiertotaloudessa
Satakunta toimii edelläkävijänä bio- ja kiertotaloudessa sekä vihreään talouteen perustuvien ratkaisujen kehittämisessä. Maaseudun tuottamia uusiutuvia luonnonvaroja hyödynnetään ravinnon, energian, tuotteiden, palvelujen ja aineettomien ekosysteemipalvelujen tuottamiseen kestävästi ja resurssiviisaasti. Ilmasto- ja ympäristötoimien sekä kiertotalouden kehittäminen liittyy kiinteästi kaikkeen toimintaan toimialasta riippumatta. Uudet teknologiset ja digitaaliset ratkaisut edistävät yritysten vihreään talouteen perustuvaa kasvua.
4) Hyvä elämä Satakunnan maaseudulla
Satakunnan maaseudulla kohtaavat monipuoliset mahdollisuudet asumiseen, yrittämiseen, työntekoon ja vapaa-ajanviettoon. Monimuotoinen luonto ja elämysmahdollisuudet sekä turvallisuutta ja toimintaa luovat yhteisöt tarjoavat houkuttelevan ympäristön niin nykyisille kuin tulevillekin asukkaille. Hyvä elämä Satakunnan maaseudulla edellyttää älykkäitä ilmasto- ja ympäristötoimenpiteitä sekä yhteistyöhön perustuvaa toimintaympäristöjen kehittämistä.
Satakunnan ELY-keskuksessa hanke- ja yritystuissa sinua neuvovat:
Hanketuet: kehittämisasiantuntija Salme Pihlajamaa, 0295 022 012
Yritystuet: yritysasiantuntija Ari Nummelin, 0295 022 071 ja yritysasiantuntija Jari Hankaankorpi, 0295 022 037
Sähköpostit ovat muotoa [email protected]
- Muokkauspäivä
- 8.6.2023
Alueelliset linkit
Päivitetty: 14.09.2023