Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Rannikkoalueiden ekosysteemipalveluihin keskittynyt Natureship -hanke on saatu päätökseen

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoimassa Natureship -hankkeessa (2009 – 2013) edistettiin vesienhoito- ja luonnonsuojeluyhteistyötä sekä vaihdettiin kokemuksia luontotyyppien ja lajien hoitomenetelmistä rannikkoalueillamme. Hankkeeseen osallistui yhteensä 11 organisaatiota Suomesta, Ruotsista ja Virosta
.

Hankkeen aikana annettiin ohjeita rantalaidunnuksen toteutukseen. Oikein toteutettuna rantalaidunnuksen myötä rantojen ravinteet saadaan kiertoon, mikä monipuolistaa niittylajistoa ja parantaa vesistön vedenlaatua. Lisäksi maisema avartuu ja ranta-alueiden virkistyskäyttöarvo paranee. Hankkeen tuottama Eläimet rantaan – Kyllä vai ei? opastaa eri tahoja toteuttamaan rantalaidunnuksen oikealla tavalla.

Natureship -hankkeessa tehtiin kaupungeissa ja niiden taajamissa sijaitseville niittyalueille hoitosuunnitelmia sekä käytännön peruskunnostuksia. Viherverkostot ovat merkittäviä niin luonnon monimuotoisuuden kuin virkistyskäytönkin kannalta, asiasta kerrotaan lisää Kaupunkiniityt -julkaisussa.

Tavoitteena on jatkaa aloitettua työtä tulevalla EU-ohjelmakaudella ja pyrkiä laajemminkin kehittämään biotalouden osana uutta kosteikkotalous -konseptia luonnonsuojelun ja maatalouden rajapinnalle.

Hankkeen tulokset on koottu kuuteen rannikkoalueiden luonnonhoitoa käsittelevään julkaisuun. Julkaisut ja hoitosuunnitelmat ovat ladattavissa hankkeen nettisivuilta.

1.       Kaupunkiniityt: elinvoimaa elävästä perinnöstä. Taajama-alueilla sijaitsevat kaupunkiniityt sekä niiden tarjoamat ekosysteemipalvelut. Julkaisu on saatavissa suomen- ja englanninkielisenä. 

2.       Eläimet rantaan – Kyllä vai ei? Ranta-alueiden laiduntaminen ja ravinteiden kierto. Oikein toteutettuna rantalaiduntaminen on hyväksi niin luonnon monimuotoisuudelle, virkistyskäytölle kuin vesiensuojelullekin. Julkaisu on saatavissa suomen-, ruotsin-, viron- ja englanninkielisenä.

3.       Integrated coastal zone planning and management in the Baltic Sea region. Suunnittelun avulla voidaan ohjata luontoarvoja heikentäviä toimintoja pois ekosysteemipalvelujen kannalta arvokkailta alueilta ja yhdistää rannikkojen monia erilaisia käyttötarpeita. Julkaisu on saatavissa ruotsin-, viron- ja englanninkielisenä.

4.       Coastal lagoons in Estonia and in the Baltic region. Rannikkokosteikkojen merkitys luonnon prosessien ja ihmisen kannalta. Julkaisu on saatavissa viron- ja englanninkielisenä.

5.       Indicator species: An important tool when preserving the cultural landscape. Kooste Suomen, Ruotsin ja Viron rannikkoalueiden arvokkaiden perinnemaisemien hoidosta ja niillä esiintyvistä indikaattorilajeista, joiden esiintyvyydestä voidaan tehdä melko luotettavia päätelmiä ympäristön tilasta. Julkaisu on saatavissa englanninkielisenä.

6.       Management guidelines for semi-natural landscapes – Integrating historical perspectives and GIS into planning. Perinnemaisema-alueiden luonnonhoidon suunnittelu mm. paikkatietomenetelmiin ja historiallisiin aineistoihin - kuten vanhoihin karttoihin - pohjautuen. Julkaisu on saatavissa englanninkielisenä. Käytännön luonnonhoidon ja hoitokokeiden osalta tuloksia esitetään myös suomenkielisessä esitteessä Luonnonhoito kulttuurimaisemissa – Natureship -hankkeen tuloksia.

Yhteydenotot

Iiro Ikonen, p. 0295 022 869
[email protected]



Alueellista tietoa