Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Ylitarjonta-ammattien määrä kasvoi ja pula-ammattien määrä väheni Hämeessä (Hämeen ELY-keskus)

Hämeen tuoreimman ammattibarometrin (maaliskuu 2016) mukaan työvoiman ylitarjonta on kasvanut viime vuoden syyskuussa tehtyyn arvioon verrattuna. Tarkastelun kohteena olleesta reilusta 200 ammatista 56 ammatissa arvioitiin olevan ylitarjontaa, kun edellisessä arviossa ammatteja oli 46. Samanaikaisesti pula-ammattien määrä oli pienessä laskussa. Nyt tehdyssä arviossa Hämeessä pulaa arvioitiin olevan 23 ammattinimikkeessä, kun syyskuussa ammatteja oli 26.

Arvioitaessa työmarkkinatilannetta seuraavan puolen vuoden aikana Hämeessä arvioidaan olevan pulaa mm. hammaslääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, yleislääkäreistä, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, erityisopettajista, röntgenhoitajista, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, suuhygienisteistä, ylihoitajista ja osastonhoitajista, psykologeista ja bioanalyytikoista (terveydenhuolto). Muilta aloilta esiin nousivat esim. puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät, myyntiedustajat ja rakennusalan työnjohtajat. Nyt tehdyn arvion top 15-listalla olevista ammattinimikkeistä sosiaalityön erityisasiantuntijat, erityisopettajat, röntgenhoitajat, suuhygienistit sekä bioanalyytikot (terveydenhuolto) olivat pula-ammattien top 15-listalla myös edellisen vuoden kesä- ja syyskuussa. Sen sijaan maaliskuussa pula-ammattien listalla on kaksi ammattia (puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät, ylihoitajat ja osastonhoitajat), jotka eivät olleet pula-ammatteja edellisissä arvioissa. Näissä ammateissa pula hakijoista keskittyy kuitenkin Lahden seudulle. Arvioissa on seutukuntakohtaisia eroja. Pula-ammatteja arvioitiin olevan eniten Lahden seutukunnassa ja vähiten Hämeenlinnan seutukunnassa. Ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä arvioidaan olevan pulaa kaikissa seutukunnissa.

Lähiaikoina työvoiman ylitarjontaa arvioidaan olevan Hämeessä eniten esimerkiksi yleissihteereiden, graafisten ja multimediasuunnittelijoiden, käytön tukihenkilöiden, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoiden, johdon sihteereiden ja osastosihteereiden ja myyjien ammateissa. Muutokset ylitarjonta-ammattien top 15-listalla ovat melko vähäisiä edellisiin arviointeihin (syyskuu 2015 ja kesäkuu 2015) verrattuna. Ammattinimikkeistä esimerkiksi yleissihteerit, graafiset ja multimediasuunnittelijat, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat, johdon sihteerit ja osastosihteerit sekä myyjät olivat ylitarjonta-ammattien top 15-listalla myös kahdella edellisellä kerralla. Arvioissa on seutukuntakohtaisia eroja. Ylitarjonta-ammatteja arvioitiin olevan eniten Hämeenlinnan seutukunnassa ja vähiten Forssan seutukunnassa. Yleissihteereistä, talonrakentajista ja mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista arvioitiin olevan ylitarjontaa kaikissa seutukunnissa.

Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä ammattibarometrissa arvioidaan reilun 200 ammatin kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Nyt tehdyn barometrin arvio perustuu maaliskuun tilanteeseen. Arviot kokonaisuudessaan niin Hämeen kuin muiden alueiden osalta löytyvät osoitteesta www.ammattibarometri.fi.

 

Lisätietoja:

Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto:
Mari Pöysti puh. 0295 041 717 (Forssan ja Hämeenlinnan seutukunnat)

Hämeen ELY-keskus:
Sanna Paakkunainen puh. 0295 025 159, [email protected]


Alueellista tietoa