Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Vuoden 2013 investointitukien viimeinen hakukierros käynnissä (Satakunnan ELY-keskus)

Maatilojen investointitukia on jo muutaman vuoden ajan haettu tiettyinä ajanjaksoina neljä kertaa vuodessa. Nyt meneillään on vuoden 2013 neljäs haku, joka päättyy 18.10.2013.  Nuoren viljelijän aloitustukia voi hakea jatkuvasti.

Investoinneissa näkyy tällä hetkellä viljelijöiden suuri varovaisuus tuotantoon panostamisessa. Satakunnassa on satoja rahoituskelpoisia kotieläintiloja, jotka voisivat saada tuotantoinvestointitukea. Vuonna 2012 Satakunnan ELY-keskus rahoitti yhteensä 13 kotieläintuotantorakennuksen peruskorjaus- tai uusintainvestointia. Tämän vuoden kolmessa ensimmäisessä haussa on rahoitettu 10 kotieläinrakennusinvestointia, joka on todella vähäinen määrä ja josta vääjäämättä seuraa rakennusten ja tuotannon rapautuminen, jos käännettä ei tapahdu.

Viljelijän näkökulmasta katsottuna asia on ymmärrettävä ja parhaillaan odotetaan EU:n uusia tukiratkaisuja ja erityisesti Etelä-Suomen 141-tuen tulevaa ratkaisua. Sikatalous on ollut kannattavuuskriisissä, joka on vaikuttanut siihen, että tila toisensa jälkeen on luopunut tuotannosta. Tällä hetkellä rehun ostajaa lohduttaa viljan hinnan laskeminen noin neljänneksellä viime vuodesta. Viljan viljelijältä se on vuorostaan pois. Viljelijät kokevat tällä hetkellä tuottajahinnan osuuden kaupan hinnasta liian pieneksi.

Kuluvana vuonna on investoitu erityisesti kuivureihin ja lämpökeskuksiin. Tilojen pinta-alojen kasvaessa tarvitaan lisää kuivauskapasiteettia ja varastotiloja. Kallis öljy halutaan myös korvata kotimaisella energialla, yleensä hakkeella. Sukupolvenvaihdoksia rahoitetaan hieman aikaisempaa enemmän, kun suuret ikäluokat ovat siirtämässä tuotantoaan seuraavalle sukupolvelle.

Nyt käynnissä olevassa haussa olisi sopiva hetki hakea investointitukea ensi vuoden rakennusinvestointeihin. Tukipäätöksen saisi vielä tämän vuoden aikana, ja sen jälkeen olisi hyvä aika tehdä talvella esim. tarvikehankintoja. Ohjelmakauden vaihtuminen ensi vuoden alusta saattaa tuoda joitakin muutoksia myös investointien rahoitukseen. Niistä ei tässä vaiheessa ole tarkempaa tietoa.

Lisätietoja:
Altti Ylitalo
Yksikön päällikkö
p. 0295 022 086


Alueellista tietoa