Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Viilenevä sää rauhoittaa Lapin tulvatilannetta (Lappi)

Viimepäivien lämmin sää käynnisti lumen sulamisen Etelä-Lapin alueella ja Pohjois-Lapissakin pieniä merkkejä sulamisen käynnistymisestä on nähtävissä jokien virtaamatiedoissa. Tämänhetkisen ennusteen mukaan vuorokauden keskilämpötila laskee koko Lapin alueella ensiviikon aikana noin pariin asteeseen ja se hidastaa käynnistynyttä sulamista reippaasti. Jääpatoriskin arvioidaan pienentyneen merkittävästi, sillä jäät näyttäisivät olevan erittäin heikot ja murenevan liikkeelle lähdettyään.

Simojoen alajuoksu. Kuva Jukka Kuoksa

Lapin tulvatilanne on kaikilla vesistönosilla tällä hetkellä rauhallinen. Tulvan arvioidaan pysyvänkin rauhallisena, mikäli lämpötilaennusteet ovat ennustetun mukaiset.  Simojen valuma-alueen lumet sulavat ensiviikon aikana ja aiheuttavat keskimääräisen tai sitä pienemmän tulvan.  Muilla Lapin suurilla vesistöillä tulvan suuruus riippuu lähipäivien lämpötilakehityksestä ja on todennäköistä että tulvahuiput ovat vasta kesäkuun toisella viikolla.

Seuraava tiedote tulvatilanteesta annetaan 24.5.2017. Lapin ELY-keskuksen tiedotteet löytyvät osoitteesta http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-lappi.  

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa http://www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta http://www.ymparisto.fi/vesitilanne.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasintuntija Jukka Kuoksa, puh. 0295 037 397

Johtava vesitalousasintuntija Timo Alaraudanjoki, puh 0295 037 282

Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391

Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh. 358 295 037 406

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen puh 0405615533

 


Alueellista tietoa