Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Vesitilannetietoja Hämeestä (Kanta-Häme ja Päijät-Häme)  

Pintavedet

Lumien sulamisen myötä järvien vedenkorkeudet ovat lähteneet nousuun ja monilla järvillä ollaan tällä hetkellä mediaanitasossa tai jopa sen yläpuolella. Useiden järvien vedenkorkeudet ovat lähellä kevään korkeimpia tasojaan tai jo laskussa kevään huipuistaan. Jokien virtaamat ovat jo pienentyneet ja vedenkorkeudet laskeneet. Kevättulvat jakautuivat vähintään kahteen huippuun ja jäivät pääosin selvästi keskimääräistä pienemmiksi. Sademäärät jäävät sääennusteiden mukaan pieniksi, eikä virtaamien kasvua ole odotettavissa.

Loimijoen ja Puujoen kevättulvahuiput jäivät keskimääräistä pienemmiksi. Useiden järvien vedenkorkeudet laskivat viime vuonna kuivan kesän myötä selvästi tavanomaisia lukemia alemmaksi, ja joidenkin järvien vedenkorkeudet ovat edelleen paikoin tavanomaista alempana, mm.  Hauhon reitin Iso-Roinevesi on noin 30 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Näillä näkymin vedenkorkeudet jäävät monissa järvissä alkukesälläkin keskimääräistä alemmaksi. Mallasveden vedenkorkeuden liiallisen laskun estämiseksi Valkeakosken juoksutusta on rajoitettu elokuun alkupuolelta lähtien. Kesällä virkistyskäyttö saattaa kärsiä matalista vedenkorkeuksista.

Päijänteen vedenkorkeus on lähellä ajankohdan mediaanitasoa ja nousussa. Lähtövirtaama on ajankohtaan nähden pieni, noin 120 m3/s. Jatkamalla pienillä juoksutuksilla Päijänteen pinta noussee alkukesäksi lähelle ajankohdan keskimääräistä tasoa.

 

Pohjavedet

Hämeessä pohjavedenpinnat laskivat keväästä 2018 lähtien aina tämän vuoden maaliskuuhun asti. Lumien kevätsulaminen on nyt kääntänyt pohjavedenpinnat nousuun. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedet ehtivät laskea yli 60 senttimetriä, ennen kuin lähtivät nousuun. Maaliskuusta huhtikuulle nousua on ollut noin 20 senttimetriä. Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ehtivät laskemaan jopa 130 senttimetriä. Maaliskuusta huhtikuulle nousua on ollut noin 40 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeessä noin 20-30 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Lumet ovat nyt metsistäkin lähes kokonaan sulaneet, mutta pohjaveden muodostumista tapahtuu vielä jonkin aikaa sulamisvesien kulkeutumisen myötä vajovesivyöhykkeessä pohjaveteen. Loppukeväällä tarvitaan vielä sateita, jotta pohjavedenpinnat nousisivat ennen kesää pitkänajan keskiarvon tuntumaan.

 

Yllä kuvatut tiedot on koottu 25.4.2019 Suomen ympäristökeskuksen vesitilannetiedoista sekä vedenkorkeushavainnoista. Vesitilannetta voi seurata mm. seuraavista linkeistä: 

 

Lisätietoja: 

Vesitalousasiantuntija Elina Mäkäläinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 158 

Vesitalousasiantuntija Milla Torkkel, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 225 

Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

 

Tiedotus:

Kirsi Elomaa, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 037

                                                   


Alueellista tietoa