Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Valoa Varkaudessa- muutoin Pohjois-Savon Pk-yritysten yleiset suhdannenäkymät edelleen alhaalla

Varkauden seudulla jo keväällä 2015 näkynyt luja usko tulevaisuuteen on kantanut hedelmää. Varkauden seudun Pk-yritysten suhdanneodotuksia seuraavalle 12 kuukaudelle kuvaava saldoluku on nyt + 16, syksyllä se oli +9. Yrityksen kannattavuuden osalta nousu oli peräti 19 yksikköä (-5 > + 24). Myös Koillis- Savossa on enteitä suhdanteen nousuun. Muualla maakunnassa vastaavat luvut olivat miinuksella, mutta näyttäisi siltä että pohja on saavutettu. Usko talouden käänteeseen on näkyvissä.

-Näkymät paranevat nopeasti jos alueen suuret investointisuunnitelmat etenevät ja alueen kasvuyritysten omat tavoitteet saadaan toteutumaan. Maakunnassa tehdyn selvityksen mukaan kasvuyritykset lisäävät henkilöstöä lähivuosien aikana 2400 työntekijällä. Haasteena on vain mahdollistaa yritysten omien visioiden toteutuminen, ylijohtaja Kari Virranta Pohjois-Savon ELY-keskukselta sanoo.

 

Pohjois-Savon alueella suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on laskenut prosenttiyksikön verran keväästä 2015 (-5 % => -6 %). Suomen pk-yritysten suhdannenäkymät ovat kehittyneet myönteisesti kevään 2015 pohjalukemista. Koko maan pk-yrityksistä 28 % arvioi suhdanteiden paranevan ja 19 % huononevan (saldoluku 9 %). Edellisellä mittauskierroksella saldoluku oli -6 %.

- Odotamme edelleen tuotannollisten investointien käynnistymistä ja sitä kautta talouden nousun alkamista. Siksi hallitusohjelmaankin merkitty investointeja edistävä varausjärjestelmä olisi mitä pikimmin saatava luotua ja yritysten käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Arto Nykänen Savon Yrittäjistä.

 

Pohjois-Savon alueen suhdannenäkymät henkilökunnan määrän suhteen ovat saldoluvun perusteella lähes samalla tasolla kuin keväällä 2015. 12 % alueen pk-yritysten edustajista arvioi henkilökunnan määrän olevan vuoden kuluttua tämän hetkistä suurempi ja 16 % arvioi henkilökunnan määrän olevan pienempi, saldoluvuksi muodostuu -3 %. Koko maassa näkymät ovat kohentuneet keväästä saldoluvun ollessa 4 %.

-Työttömyyden käännettä ei ole vielä näköpiirissä. Taantuman vaikutukset näkyvät nyt selvästi pk-yrityksissä, kun kotimainen kysyntä on heikentynyt. Tähän asti työttömyys on toki heikentynyt, mutta selkeästi hitaammin kuin valtakunnassa, toteaa ylijohtaja Kari Virranta.


Uusiutuminen ja toimintaympäristö

Investoinnit ja henkilöstön koulutus ovat alueen pk-yrityksissä ja koko maan eniten käytettyjä uusiutumiseen liittyviä toimia.  Eniten kehittämistarvetta on markkinoinnissa ja myynnissä.

- Kokonaiskuvan sisällä on kehittyviä ja uudistuvia yrityksiä, joiden rahoitustarpeet ovat lisääntymässä. Finnveralle kohdistuva rahoituskysyntä ja myönteiset rahoituspäätökset

ovatkin lisääntyneet merkittävästi viime vuosista, toteaa Finnvera Oyj:n aluejohtaja Hannu Puhakka.


Toimintaympäristöön liittyvistä osatekijöistä, yritykset ovat tyytyväisimpiä kehitykseen tietoliikenneyhteyksissä, toimitilojen ja tonttien saatavuuteen sekä yritysten välisiin yhteistyömahdollisuuksiin.

Tiedot käyvät ilmi 7. syyskuuta julkistetusta Pk-yritysbarometrista, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Syksyn 2015 Pk-yritysbarometri perustuu alueella yli 330 pk-yrityksen vastauksiin, valtakunnallisesti vastauksia on yli 6520. Kysely tehtiin kesä-heinäkuussa 2015. Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa.

Lue koko Pk-yritysbarometri tästä >>

Lisätietoja:
Arto Nykänen,toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät, 044 3680 0501, [email protected]                 
Kari Virranta, ylijohtaja, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 029 502 6692, [email protected]
Merja Hautaniemi, asiakkuuspäällikkö, Finnvera Oyj, Savo-Karjala, puh. 029 460 2564, [email protected]

 

 

 

 


Alueellista tietoa