Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Vähän sinileväkukintoja pohjalaisvesistöissä kesällä 2017 (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella on seurattu kesän 2017 aikana sinilevien esiintymistä viikoittain yhteensä 16 vakituisella havaintopaikalla sisävesissä ja 9 vakituisilla havaintopaikalla rannikkoalueella. Kuluneen kesän sinilevätilanne on ollut sekä järvillä että merialueella keskimääräistä parempi. Vakituisista havaintopaikoista sinilevää on havaittu useasti Ähtärinjärven Ähtärinrannalla, jossa levää on esiintynyt heinäkuun viimeistä viikosta asti. Myös Ähtärinjärven muilla vakituisilla havaintopaikoilla ja Kuortaneenjärven ja Karperöfjärdenin vakituisilla havaintopaikoilla havaittiin kesän aikana sinilevää. Merialueen vakiohavaintopaikoilla ei tehty tänä kesänä lainkaan levähavaintoja.

Kansalaisilta on tullut kesän aikana sinilevähavaintoja mm. Lappajärveltä, Kuorasjärveltä, Sapsalammelta ja Alajärven Menkijärveltä kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa. Leväkukintoja on saattanut esiintyä muilla vesistöillä vaikka ELY-keskukselle ei ole tullut siitä tietoa.

Kuluneen kesän sääolot ovat olleet epäedulliset sinilevien massaesiintymien muodostumiselle. Kesä-elokuu oli tuulinen ja viileä Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Sademäärät olivat kesäkuun aikana tavanomaiset. Heinäkuu oli normaalia vähäsateisempi mikä on vähentänyt ravinteiden huuhtoumista vesistöihin. Myös pitkäkestoisen hellejakson puuttuminen on hillinnyt sinilevien runsastumista kesän aikana.

Kokkolan edustan sekä Lappajärven ja Hinjärven pintavedenlämpötila on viikolla 35 noin 14 astetta. Viikolla 35 hieman sinilevää on havaittu edelleen Ähtärinjärvellä. Ähtärinjärven Kannuslahden alueella on havaittu runsaasti sinilevää viikon aikana. Myös Alavuden Saarijärvellä on havaittu sinilevää.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on julkaissut kesän aikana viikoittain katsauksen pohjalaisvesistöjen sinilevätilanteesta. Levätilannetta seurataan syyskuun loppuun asti, mutta viikoittainen tiedotus päättyy. Ajankohtaista sinilevätilannetta voi kuitenkin edelleen seurata Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne vakiohavaintopaikkojen levähavainnot tallennetaan. Myös kansalaiset voivat tallentaa verkkopalveluun omia levähavaintojaan.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa