- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Tummaverkkoperhosen niittyverkosto avoimeksi (Pirkanmaan ELY-keskus)
Uhanalaisen tummaverkkoperhosen elinpaikkoja on kunnostettu Pirkanmaalla vuosien 2012- 2016 aikana. Kyseessä on toistaiseksi laajin yhtämittainen, erittäin uhanalaisen tummaverkkoperhosen hoitohanke, jossa käytiin läpi lähestulkoon kaikki perhosen esiintymäniityt Pirkanmaalla. Tänä talvena niittyjä kunnostettiin Tampereen Sorilan ja Kangasalan Mäyrän alueilla, ja neljä vuotta kestänyt hoitotyöhanke on nyt päätöksessä.
Tummaverkkoperhonen on erittäin uhanalainen päiväperhoslaji, joka on rauhoitettu ja luokiteltu erityisesti suojeltavaksi lajiksi. Tummaverkkoperhosella on Suomessa vain muutamia tunnettuja esiintymäaluetta, joista yksi sijaitsee Pirkanmaalla. Laji esiintyy avoimilla suurruohoniityillä ja maatalouden kehitys on jatkuvasti vähentänyt perhoselle sopivien elinympäristöjen määrää. Vaille hoitoa jääneet kosteat luonnonniityt ovat monin paikoin kasvaneet umpeen ja tummaverkkoperhosen kannat ovat jo pitkään olleet taantuvia.
Tummaverkkoperhonen isäntäkasvillaan lehtovirmajuurella (kuva Susanna Intke)
Tummaverkkoperhosen suojelemiseksi tarvitaan aktiivisia elinympäristön hoitotoimia. Hoitohankkeen tavoitteena oli saada aikaan laaja hoidettujen tummaverkkoperhosniittyjen verkosto. Niittyjen maanomistajat ovatkin avainasemassa perhosen elinympäristöjen hoidossa. Kohdealueen perhosniityillä oli yli sata maanomistajaa, joiden kanssa kartoitettiin hoitomahdollisuuksia. Neuvotteluiden tuloksena raivattiin n. 37 hehtaaria niittyalueita, yhteensä 41 perhosniittyä. Maisema avartui mm. Tampereen Sorilassa ja Viitapohjassa, Oriveden Siitamassa sekä Kangasalan Mäyrän alueilla. Lisäksi Tampereen kaupunki on teettänyt samassa yhteydessä hoitotoimia omistamillaan perhosniityillä. Pääosin hoidon toteutti ulkopuolinen urakoitsija. Työ on tehty suurimmalta osin konetyönä energiapuukouralla, ja pääosa puuaineksesta hyödynnetään lämpöenergiaksi. Lisäksi yksityisille maanomistajille maksettiin korvauksia omien alueidensa hoidosta.
Hoidettua tummaverkkoperhosniittyä Oriveden Siitamassa (kuva Riikka Söyrinki)
Maanomistajien toivotaan jatkossakin osallistuvan perhosniittyjen avoimena pitämiseen. Maatalouden ympäristösopimukset ovat yksi mahdollinen rahoituskanava hoidolle. Alueiden jatkohoidosta kiinnostuneet voivat kysyä lisätietoja ELY-keskuksesta. Lähivuosina tummaverkkoperhosniityillä tehdään perhoslaskentoja, jotta voidaan seurata hoitotoimien vaikutusta perhoskantoihin.
Tummaverkkoperhosniittyjen kunnostushankkeen toteutti ProAgria Etelä-Suomi ry:n MKN Maisemapalvelut. Työn tilaaja ja rahoittaja oli Pirkanmaan ELY-keskus.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus
ylitarkastaja Susanna Intke
p. 0295 036 335, [email protected]
ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut
maisemasuunnittelija Riikka Söyrinki
p. 040 7447231, [email protected]
- Julkaisupäivä
- 21.4.2016