Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Tule mukaan torjumaan vieraslajeja – kolmelle hankkeelle avustusta Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Tänä vuonna kolme hanketta Pirkanmaalla on saanut ELY-keskuksen avustusta vieraslajien torjuntaan. Haitallisten vieraslajien torjunta on tärkeää, koska ne uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa vieraslajien torjuntaan. Esimerkiksi Tampereella on useita vieraslajitalkoita.

Kurtturuusu.
Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, jonka kasvatuskielto astuu voimaan kesäkuun alussa. Kuva Terhi Ryttäri, SYKE, CC-BY-NC-4.0, vieraslajit.fi

Pirkanmaalle on myönnetty avustusta kolmelle vieraslajien torjuntaa edistävälle hankkeelle. Avustukset myönsi keskitetysti Kainuun ELY-keskus.

Tampereen hanke

  • Tampereen kaupungin hankkeessa torjutaan vieraslajeja kaupungin omistamilla alueilla. Hankkeen aikana torjuttavia vieraslajeja ovat lännenpalsami, jättipalsami, komealupiini, jättitattaret, jättiputket, kurtturuusu ja espanjansiruetana.

Sastamalan hanke

  • Sastamalan kaupungin hanke keskittyy tänä vuonna erityisesti espanjansiruetanan torjumiseen sekä kuntalaisten neuvontaan. Kaupungilla on muun muassa nettisivuillaan ohjeita torjuttavista vieraslajeista.

Punkalaitumen 4H-yhdistyksen hanke

  • Punkalaitumen 4H-yhdistyksen tavoitteena on kitkeä kunnan julkisten teiden varsilta komealupiineja käsin ja kevyiden apuvälineiden avulla.

Sinäkin voit osallistua vieraslajitalkoisiin

Jokainen voi osallistua vieraslajien torjumiseen. Voit ilmoittaa vieraslajihavainnoista vieraslajit.fi-sivuilla. Sivuilla on paljon tunnistus- ja torjuntaohjeita.

Voit myös osallistua vieraslajitalkoisiin tai järjestää sellaiset itse. Esimerkiksi Tampereella järjestetään lähiviikkoina kaikille avoimia vieraslajitalkoita, joissa torjutaan lupiinia arvokkailta niittyalueilta ja niiden läheisyydestä:

Voit myös osallistua valtakunnalliseen soolotalkoot-kampanjaan omassa pihapiirissäsi tai puutarhapalstallasi yksin, pienessä porukassa tai yhdistyksesi kanssa. Lisätietoja soolotalkoista saat vieraslajit.fi-sivuilla.

Lisätietoa vieraslajeista

27 hanketta sai rahoitusta haitallisten vieraslajien torjuntaan (ely-keskus.fi)

Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan 1.6.2022 (mmm.fi)

Ilmoita vieraslajista (vieraslajit.fi)