Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Suoluontoa suojelualueiksi (Pohjois-Pohjanmaa)

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Turveruukki Oy ovat allekirjoittaneet kiinteistökaupan, jolla valtion omistukseen hankittiin seitsemän kiinteistöä, joiden yhteispinta-ala on noin 365 hehtaaria. Kiinteistöt kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan suojeluvarauksiin. Alunperin Turveruukki on hankkinut kiinteistöt omistukseensa turvetuotantoa varten. Alueista perustetaan aikanaan Valtioneuvoston asetuksella luonnonsuojelualue.

Kiinteistöt sijaitsevat Oulun kaupungin alueella Värkkisuolla, Kuohusuolla ja Kortesuolla sekä Pudasjärven kaupungin alueella Turkkisuolla ja Teerisuolla.

Suurin kaupan kohteista sijaitsee Turkkisuolla, josta ostettiin valtiolle yhteensä noin 228 hehtaaria.

Turkkisuota luonnehtii edustavan viettokeidasosan sekä laajan aapasuon rinnakkainen esiintyminen samassa suoaltaassa. Viettokeidas sijaitsee suon luoteisosassa, ja keitaan rahkarämekermit ovat hyvin kehittyneitä ja niillä kasvaa poikkeuksellisen runsaasti vaiveroa. Aapasuon itä- ja luoteispuolta peittää laaja rimpinen, matalajänteinen osa, mutta Turkkisuolla on myös kosolti välipintaista aapasuo-osaa. Turkkisuo on maisemallisesti komea laaja suoallas.

Lisätietoja

Yksikön päällikkö Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 377
Laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen, Turveruukki Oy, p. 040 556 2434

Ilmakuva Turkkisuolta. ©Maanmittauslaitos


Alueellista tietoa