Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Sinilevien esiintyminen vaihtelee Keski-Suomessa

Keski-Suomen sinilevien pintakukintojen runsaus on vaihdellut viime viikkojen aikana. Viranomaisten havaintopisteissä hieman sinilevää on havaittu Kuuhankavedellä ja Keurusselällä. Lisäksi yleisöhavaintoja leväkukinnoista on viikon sisällä tullut Jämsän Eväjärveltä. Heinäkuun epävakainen sää sekoitti järvien pintavesiä ja vähensi sinileväesiintymiä, mutta nyt nopeasti lämmenneet ja tyynet säät ovat saaneet sinilevät taas kukkimaan. Levää havaitaan koko maassa ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan järvissä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

Pintaveden lämpötilat ovat Keski-Suomessa parinkymmenen asteen molemmin puolin. Järvien vedet lämpenevät pilvettömällä ja tyynellä säällä toisinaan hyvinkin nopeasti. Parhaimmillaan Keski-Suomessa on nyt mitattu 23,5 °C pintavettä Karstulan Pääjärvessä, mutta tyypillisimmillään pintavesi on kuitenkin noin 21 asteen lämpöistä.

Ruostesienen ja kultalevien massaesiintymät ihmetyttävät

Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienilauttoja on tälläkin viikolla havaittu Järvi-Suomen alueella. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle. Sitä esiintyy eniten idässä ja pohjoisessa, mutta paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella. Suopursuruostesieni on terveydelle vaaratonta. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.

Keski-Suomessa on havaintoja myös kultalevien runsaista esiintymistä. Esimerkiksi Muuramen Muuratjärvellä on ollut vaihtelevasti kalalta haisevaa kultaleväkukintaa, joka näkyy vedessä kauttaaltaan ruskeana mössönä. Kultalevätkin ovat myrkyttömiä, joskin runsas leväesiintymä ei houkuttele uimaan. Tuuli hajottaa paikalliset kultaleväkeskittymät melko helposti, ja veden kirkkaus voi vaihdella rajusti jopa saman päivän sisällä.

Havaintolähetillä mukaan levätarkkailuun

Kansalaiset voivat lähettää omia meri- tai järvihavaintojaan sinilevästä tai sinilevättömyydestä älypuhelimella tai netin kautta Järvi-meriwikin Havaintolähettiä käyttäen. Näin havainnot tulevat myös muiden vesilläliikkujien nähtäville valtakunnalliselle sinilevähavaintokartalle.

Lisätietoja:

Miia Kokkonen
puhelin 050 396 1459
miia.kokkonen@ely-keskus.fi

 


Alueellista tietoa