- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2015
Sinileväkukintoja havaittu Pohjois-Karjalassa (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)
Kesä-heinäkuun vaihteen levätilanne
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksella on leväseurannassa 23 paikkaa. Näillä kohteilla kuunvaihteen havaintopäivinä (30.6.−1.7.2015) levää havaittiin vain Karjalan Pyhäjärvellä.
Maakunnan pintavedet ovat edelleen normaalia viileämmät. Tänä aamuna 2.7. pintaveden lämpötila oli Nurmeksessa Pielisessä 14,1oC (-3,3oC pitkän ajan keskiarvoon verrattuna) ja Joensuussa Pielisjoessa 16,5 oC (-0,9 oC).
Muut levähavainnot
Valtakunnallisen levätilanteen seurannan lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista maakunnan alueelta, myös levänäytteitä. Järviwiki.fi-palveluun voivat kaikki tallentaa havaintojaan järvien levätilanteesta ja myös muita järvikohtaisia havaintojaan.
Viime viikolla tuli ensimmäiset levähavainnot yleisöltä. Suuri-Onkamossa ja Puruvedellä havaittiin erittäin runsaat kukinnat. Lisäksi Juojärveltä tehtiin vähäisen leväkukinnan havaintoja. Tällä viikolla levähavaintoja on tehty Viinijärvestä, Höytiäiseltä ja Pyhäjärveltä.
Sinilevien esiintyminen ja veden käyttö
Sateet ovat lisänneet ravinteiden huuhtoumista vesistöihin. Sään ja vesien lämmetessä olosuhteet voivat muodostua sinilevien kasvulle otollisiksi, varsinkin jos sää on tyyni. Sinilevät kuuluvat järvien luonnolliseen eliöstöön. Sinilevien massaesiintymien, ns. leväkukintojen aiheuttajana ovat useimmiten Dolichospermum sp. (syn. Anabaena sp.) ja Aphanizomenon sp. – sinilevät. Näihin sukuihin kuuluvat lajit voivat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Runsastuessaan sinilevät muodostavat veden pintaan juotteja tai lauttoja, jotka ajautuvat rantavesiin. Tuuli voi kuljettaa pienenkin levämäärän lahtivesiin paksuksi kerrokseksi. Vähäisessäkin esiintymässä voi olla kyse myrkyllisestä sinilevästä.
Mikäli veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, veden käyttöä uimiseen tulee välttää, eikä leväpitoista vettä tule käyttää talous-, sauna- eikä löylyvetenä. Pienten lapsien ja kotieläinten pääsy veteen tulee estää, mikäli vedessä on runsaasti levää.
Levähavainto kuvaa vain kyseisen paikan levätilannetta havaintohetkellä eikä koko järven tilannetta. Tuulien ja virtausten vaikutuksesta levien esiintymistilanne voi muuttua nopeastikin.
Levätilanteesta tiedottaminen
Kaikki levätilannetiedot kootaan Järviwikiin levätilannesivuille, www.jarviwiki.fi. Leväkatsaukset tehdään kesä−elokuussa koko maan tilanteesta ymparisto.fi – verkkopalveluun torstaisin: www.ymparisto.fi/levatilanne Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee leväkatsauksia muutaman kerran kuukaudessa torstaisin kesä−syyskuussa: www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala > Aiheet > Ympäristö > Ympäristön tilan seuranta > Levätilanne.
Tietoa levistä saatavilla myös Farmari -näyttelyssä Joensuussa 2.-4.7.2015. Tervetuloa Päivitä maaseutusi -telttaan (paikkanumero 502).
Lisätietoja
Vesistöasiantuntija Miia Savolainen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 044, miia.savolainen(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 2.7.2015