Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Sinilevähavainnot lisääntyneet Hämeessä (Hämeen ELY-keskus)

Kesäkuussa ja heinäkuun ensimmäisellä viikolla Hämeen ELY-keskuksen alueella esiintyi sinilevää vähäisiä määriä yksittäisillä havaintopaikoilla. Poikkeuksellisen kylmä ja sateinen sää hillitsivät vanhenevan sinilevän pintaan nousua. Kuluvalla viikolla sinilevää on havaittu hieman viidessä valtakunnallisen leväseurannan seurantapaikassa: Hauhonselällä Pappilanaron uimarannassa, Vanajavedellä Retulansaaressa, Mallusjärvellä seurakunnan leirikeskuksen rannassa, Vesijärvellä Mukkulassa ja Kotiniemen uimarannassa Alasenjärvellä.  

Sinilevätilanne usein paikallinen

Yksittäinen havainto ei kuvaa koko järven sinilevätilannetta, vaan ainoastaan levien esiintymistä tietyllä hetkellä tietyssä paikassa. Tilanne voi muuttua lyhyelläkin aikavälillä muun muassa sääolosuhteiden vaihtuessa. Pienet esiintymät katoavat nopeasti voimakkaan tuulen sekoittaessa vettä. Heikko tuuli voi kasata levämassaa järvien lahtiin.

Vähäisempi sinileväesiintymä näkyy vedessä vihertävinä hiukkasina ja rannalla vihertävinä juovamaisina raitoina. Runsaampi sinileväkukinta on veden pinnalla tai rannassa oleva vihertävä kerrostuma, joka muistuttaa lateksimaalia tai sakeaa hernekeittoa.

Runsaisiin leväesiintymiin tulee suhtautua varauksella

Sinilevät voivat tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Noin puolet järvien tutkituista sinileväesiintymistä on ollut myrkyllisiä Jotkut sinilevät voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Myrkyllisyyttä ei voi päätellä levän ulkonäön perusteella, vaan se voidaan todeta varmasti vain laboratoriotestin avulla. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, tulee sen käyttöä ja uimista rajoittaa niin kuin kyseessä olisi myrkyllinen levä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä.

Leväisessä vedessä voi uida, jos levää ei ole runsaasti. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä. Uinnin jälkeen olisi hyvä huuhtoa itsensä puhtaalla vedellä.

Lisätietoja

Harjoittelija Maija Hannula, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 211

Järviwiki

Valtakunnallinen levätilanne

Tiedotus

Riitta Turunen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 173


Alueellista tietoa