- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Sinilevähavainnot lisääntyneet Hämeessä (Hämeen ELY-keskus)
Kesäkuussa ja heinäkuun ensimmäisellä viikolla Hämeen ELY-keskuksen alueella esiintyi sinilevää vähäisiä määriä yksittäisillä havaintopaikoilla. Poikkeuksellisen kylmä ja sateinen sää hillitsivät vanhenevan sinilevän pintaan nousua. Kuluvalla viikolla sinilevää on havaittu hieman viidessä valtakunnallisen leväseurannan seurantapaikassa: Hauhonselällä Pappilanaron uimarannassa, Vanajavedellä Retulansaaressa, Mallusjärvellä seurakunnan leirikeskuksen rannassa, Vesijärvellä Mukkulassa ja Kotiniemen uimarannassa Alasenjärvellä.
Sinilevätilanne usein paikallinen
Yksittäinen havainto ei kuvaa koko järven sinilevätilannetta, vaan ainoastaan levien esiintymistä tietyllä hetkellä tietyssä paikassa. Tilanne voi muuttua lyhyelläkin aikavälillä muun muassa sääolosuhteiden vaihtuessa. Pienet esiintymät katoavat nopeasti voimakkaan tuulen sekoittaessa vettä. Heikko tuuli voi kasata levämassaa järvien lahtiin.
Vähäisempi sinileväesiintymä näkyy vedessä vihertävinä hiukkasina ja rannalla vihertävinä juovamaisina raitoina. Runsaampi sinileväkukinta on veden pinnalla tai rannassa oleva vihertävä kerrostuma, joka muistuttaa lateksimaalia tai sakeaa hernekeittoa.
Runsaisiin leväesiintymiin tulee suhtautua varauksella
Sinilevät voivat tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Noin puolet järvien tutkituista sinileväesiintymistä on ollut myrkyllisiä Jotkut sinilevät voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Myrkyllisyyttä ei voi päätellä levän ulkonäön perusteella, vaan se voidaan todeta varmasti vain laboratoriotestin avulla. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, tulee sen käyttöä ja uimista rajoittaa niin kuin kyseessä olisi myrkyllinen levä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä.
Leväisessä vedessä voi uida, jos levää ei ole runsaasti. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä. Uinnin jälkeen olisi hyvä huuhtoa itsensä puhtaalla vedellä.
Lisätietoja
Harjoittelija Maija Hannula, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 211
Tiedotus
Riitta Turunen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 173
- Julkaisupäivä
- 10.7.2014