Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Sinilevää havaittu viidellä järvellä Kaakkois-Suomessa, merialueilla ei sinilevää (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen vakituisista järvien leväseurantapaikoista kolmella on havaittu sinilevää kuluneen viikon aikana. Vähäisiä määriä levää on ollut Iitin Urajärven uimarannalla ja Parikkalassa Simpelejärvellä Harjulinnan uimarannalla. Lappeenrannan Haapajärvellä havaittiin runsaasti levää rantaan ajautuneina raitoina. Muilla järvi- ja merialueiden vakituisilla leväseurantapaikoilla ei ole ollut levää.

Lisäksi Pyhäjärvellä Parikkalassa havaittiin tällä viikolla runsas Anabaena -sinileviin kuuluvan lajin muodostama leväesiintymä Papinniemen leirintäalueen rannassa. Myös Savitaipaleen Säynjärvellä on Saimaan vesiensuojeluyhdistyksestä saadun tiedon mukaan ollut Anabaena -sinilevää. Kyseinen sinilevälaji saattaa muodostaa myrkyllisiä kasvustoja, joten siihen tulee suhtautua varoen. Lemin Syntymäisellä havaitun sinilevää muistuttavan leväesiintymän Saimaan vesiensuojeluyhdistys totesi Botryococcus -viherlevän muodostamaksi. Levätilanne Kaakkois-Suomessa on ajankohtaan nähden tavanomainen.

Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on tällä hetkellä noin 18–21 astetta. Ilmatieteenlaitoksen sääennusteen mukaan viikonlopuksi on odotettavissa helteitä, mikä lisää leväkukinnan riskiä. Sinilevätilanne voi vaihdella nopeastikin säiden mukaan. Leväesiintymät voivat olla hyvin paikallisia ja kerääntyä tuulen alapuolisiin rantoihin. Mikäli veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, veden käyttöä uimiseen tulee välttää, eikä leväpitoista vettä tule käyttää talous-, sauna- eikä löylyvetenä. Pieniä lapsia ja kotieläimiä ei tule päästää uimaan, jos vedessä on runsaasti levää.

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Lisätietoja:

Suunnittelija Tiina Ahokas
s-posti: tiina.ahokas(at)ely-keskus.fi
puh. 050 3512 259

Limnologi Marja Kauppi
s-posti: marja.kauppi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 245

 

 

 


Alueellista tietoa