Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Sinilevätilanne edelleen rauhallinen Suomen järvillä ja merialueilla

Suomen järvillä ja merialueilla ei ole vielä tehty merkittäviä sinilevähavaintoja. Alkukesän viileä sää ei ole ollut otollinen sinileväkukintojen kehittymiselle. Järvillä ja merellä ajelehtii paikoin kellertävää siitepölyä, joka voi muistuttaa sinilevää erehdyttävästi. Suomen ympäristökeskus tiedottaa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta viikoittain elokuun loppuun saakka. 

Sisävesillä sinilevää havaittu hyvin vähän 

Järvien sinilevätilanne on edelleen rauhallinen, eikä se ole oleellisesti muuttunut viime viikosta. Yhdellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla eteläisessä Suomessa on havaittu hieman sinilevää. Runsaita sinilevien pintakukintoja ei järvillä ole todettu. 

Merellä ei vielä sinilevähavaintoja 

Myös merellä sinilevätilanne on kesäkuun alulle tyypillisen rauhallinen. Siitepölyä on havaittu satelliittikuvissa satunnaisina esiintyminä Selkämerellä, Ahvenanmerellä ja Turun saaristossa. Suomen avomerialueilla ei ole havaittu satelliittikuvista sinileväesiintymiä. 

Suomen rannikollakaan ei ole tähän mennessä havaittu sinilevää. Rannikkovesissä esiintyy kuitenkin paikoin siitepölyä, joka veden pinnalla näyttää erehdyttävästi sinilevältä. 

Varsinainen sinilevien pintakukinta vaatii kehittyäkseen yleensä ainakin parin viikon lämmintä, tyyntä ja aurinkoista säätä. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa.  

Lue lisää

Sinilevätilanne edelleen rauhallinen Suomen järvillä ja merialueilla (9.6.2022, syke.fi)