Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Satakunnan kehitysnäkymät edelleen alavireiset, käännettä parempaan odotetaan (Satakunnan ELY-keskus)

Julkaistavissa 12.3.2015 klo 9.00

Elinkeinoelämän ja työllisyyden tilanne on tällä hetkellä Satakunnassa heikompi kuin vuosi sitten. Nämä arviot sisältyvät 12.3.2015 julkaistuun Alueelliset kehitysnäkymät -raporttiin.   Suhdannekuva on hyvin samankaltainen koko Suomessa: heikko kehitys alueiden taloudessa ja työllisyydessä on jatkunut, ja käännettä parempaan odotetaan edelleen. Euron heikentymisen ja öljyn hinnan laskun uskotaan kuitenkin vahvistavan viennin ja talouden kasvun edellytyksiä. Uskoa myönteiseen käänteeseen Satakunnassa luovat lisäksi suuret investointihankkeet.

Porin seudulla rakentaminen on vilkasta. Rakenteilla on mm. ammattikorkeakoulun kampushanke. Kerrostalorakentamista on runsaasti sekä meneillään että suunnitteilla. Suomen ensimmäisen nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontiterminaalin rakentaminen Tahkoluotoon on alkanut. Työ- ja elinkeinoministeriöltä yli 20 miljoonan euron tuen saanut merituulipuisto alkaa sekin nousta Tahkoluotoon ja useita pienempiä tuulipuistoja on rakenteilla ympäri Satakuntaa.

Rauman kaupunki osti STX Finland Oy:ltä telakka-alueen, jonne on rakentumassa meri- ja muulle raskaalle konepajateollisuudelle hyvin soveltuva teollisuuspuisto, Seaside Industry Park. Yrityspuistossa oli vuoden 2014 lopussa voimassa 25 vuokrasopimusta. Alueella jo toimivat merialan yritykset laajentavat toimintaansa ja uuttakin yritystoimintaa on syntynyt. Myös uusi Lakarin yritysalue on alkanut rakentua. Raumalla uutisoitiin hiljattain useista mittavista investointihankkeista, joista seudulla neuvotellaan. HK Scanin 35-65 miljoonan euron tehdasinvestoinnista kilpailevat satakuntalaisista kunnista Eura, Säkylä ja Rauma.

Työllisyystilanne on heikentynyt edelleen vuoden takaisesta koko Satakunnassa. Tilanteen arvioidaan pysyvän suunnilleen samankaltaisena suurimmassa osassa Satakuntaa lähimmän vuoden aikana. Työttömyys on vaikeutunut koko ajan ja pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvussa. Irtisanomisten suhteen viime vuosi ei kuitenkaan ollut läheskään niin synkkä kuin edellisvuosi, sillä irtisanottujen määrä oli 600 kun vuotta aiemmin oli reilusti kaksinkertainen määrä. Pitkien irtisanomisaikojen vuoksi vuoden 2013 irtisanomisten vaikutukset näkyvät työttömyyden kasvuna viiveellä.

Vaikka Porissa ja Raumalla työttömyysaste on kääntynyt nousuun, 25 suurimman kaupungin joukossa niiden tilanne ei ole vaikeimmasta päästä. Tammikuun lopussa Porin työttömyysaste oli 16,9 % ja Rauman 14,6 %, kun esimerkiksi Jyväskylän vastaava luku oli 17,5 % ja Tampereen 17,8 %.

Kaiken kaikkiaan tilanne vaihtelee suuresti yrityksittäin ja eri toimialojen välillä. Satakunnassa on runsaasti myös hyvässä kasvussa olevia yrityksiä. Elinkeinoelämän paraneviin näkymiin uskotaan Satakunnassa viimeistään vuoden päästä eli keväällä 2016.

Lisätietoja:

  • ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111
  • tutkija Merja Mannelin, puh. 0295 022 112

Liite:

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Porin aluekonttori, Satakunnan Yrittäjät ry, alueen kauppakamarit, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö, Sataedu ja WinNova.


Alueellista tietoa