Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Satakunnan alueella työllisyydessä heikkenevää lähiaikoina, mutta elinkeinoelämän näkymissä vuoden kuluttua jo valoisampaa (Satakunnan ELY-keskus)

Alueelliset kehitysnäkymät –raportin mukaan elinkeinoelämän tilanne on tällä hetkellä Satakunnan kaikilla seuduilla heikompi kuin vuosi sitten.  Samankaltainen tilanne on koko maassa, sillä 17.3. Turussa julkaistun katsauksen mukaan vain viidellä seudulla Suomessa tilanne nähdään parempana kuin vuosi sitten. Myös työllisyyden näkymät ovat kevääseen 2013 verrattuna heikentyneet koko Satakunnassa, ja tilanteen arvioidaan heikkenevän nykyhetkeen verrattuna vielä lähimmät kuusi kuukautta Porin ja Rauman seuduilla. Sen sijaan Pohjois-Satakunnassa työllisyyden heikkenemisen arvioidaan pysähtyvän jo syksystä lähtien ja Porin seudullakin pahimman tilanteen uskotaan olevan ohi kevääseen 2015 mennessä.

– Työllisyyden suhteen vuosi oli Satakunnassa poikkeuksellisen synkkä. Irtisanottujen määrä kohoaa yli 1 500:aan. Merkittävin isku työllisyydelle oli luonnollisesti Rauman telakan nykymuotoisen toiminnan loppuminen kuluvan vuoden kesään mennessä, mutta merkittäviä työpaikkamenetyksiä koettiin myös Porin seudulla. Pitkistä irtisanomisajoista johtuen viime vuoden tapahtumat eivät vielä näy työllisyystilastoissa, vaikka työttömyysaste onkin esim. Porin seudulla lähtenyt jo kohoamaan, ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta toteaa.

Ilahduttavaa on kuitenkin se, että sekä Rauman että Porin seudulla on rakennemuutoksen hoitoon tartuttu ripeästi. Rauman kaupunki osti STX Finland Oy:ltä telakka-alueen, jonne on rakentumassa meri- ja muulle raskaalle konepajateollisuudelle hyvin soveltuva teollisuuspuisto, Seaside Industry Park. Koko maakunnassa panostetaan meriteollisuuden uusien tukijalkojen löytymiseen. TEM myönsi hiljattain meriteollisuuden toimintaympäristön kehittämisohjelmasta merkittävän tuen Prizztech Oy:lle hankkeeseen, jolla pyritään edistämään suomalaisyritysten mahdollisuuksia hyödyntää öljy-, kaasu- ja offshore- teollisuuden tarjoamia markkinamahdollisuuksia arktisilla alueilla. Viimeaikaisista positiivista signaaleista voidaan mainita myös Gasumin ratkaisu rakentaa nesteytetyn maakaasun tuontiterminaali Porin Tahkoluotoon.

Elinkeinoelämän paraneviin näkymiin uskotaan Satakunnassa kaikkien seutujen osalta viimeistään vuoden päästä eli keväällä 2015.  – Negatiiviset ennusteet ruokkivat helposti itse itseään ja heikentävät odotuksia entisestään. Siksi on tärkeää huomioida, että tilanne vaihtelee suuresti yrityksittäin ja eri toimialojen välillä. Satakunnassa on runsaasti myös hyvässä kasvussa olevia yrityksiä, Marja Karvonen muistuttaa.


Lisätietoja:
ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111
tutkija Merja Mannelin, puh. 0295 022 112

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Porin aluekonttori, Satakunnan Yrittäjät ry, alueen kauppakamarit ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö.
 

 

 


Alueellista tietoa