Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Sanoista tekoihin -seminaarissa arvioidaan Keski-Suomen ympäristökasvatustyötä (Keski-Suomen ELY-keskus ja JAPA ry)

"Retkitaitoja, vesiturvallisuutta, liikuntaa ja luontoretkiä, kotiseutuoppia, halua suojella ympäristöä ja reilua kaveruutta!" Uusia taitoja ja paljon muuta voidaan saavuttaa kestävän kehityksen kasvatuksella.

Ympäristökasvatuksen teemat ovat esillä tiistaina 24.9.2013 Jyväskylässä Mankolan uudella koululla järjestettävässä "Sanoista tekoihin – kestävää hyvinvointia" maakunnallisessa yhteistyöseminaarissa. Seminaarissa esitellään ja arvioidaan Keski-Suomen uusia ympäristökasvatustyökaluja ja -mahdollisuuksia.

Luokkahuoneena kunta - kunnat keskeisessä roolissa ympäristökasvatuksen edistäjinä

Tilaisuudessa kuullaan muun muassa kunnan ja muiden paikallistoimijoiden merkityksestä ympäristökasvatuksen edistäjinä. Ympäristökasvatusta ei toteuteta vain kouluissa, päivähoidossa ja nuoristotyössä vaan jokainen kunnan toimiala ja liikelaitos voi osallistua siihen, kuten myös seurakunnat, järjestöt ja yritykset. Seminaarissa avataankin uusia yhteistyön toimintamalleja.

Yksi uusi työkalu on tuore Keski-Suomen kuntien ympäristökasvatuksen ohjelmapankki, joka esitellään seminaarissa. Ohjelmapankissa on kunnittain järjestettynä noin 450 erilaista kohdetta - soita, rotkoja, koskia, harjuja, lehtoja, museoita, kirkkoja, taistelupaikkoja, linnavuoria ja jäteasemia. Kohteet on valittu ensisijaisesti leirikouluja ja maasto-opetusta varten. Näin kunta voi toimia suurena luokkahuoneena, joka tarjoaa aidon oppimis- ja osaamisympäristön ympäristökasvatukselle. Ohjelmapankki ja muut työkalut on koottu Piispalan nuorisokeskuksen hallinnoimassa Kesytys-ympäristökasvatushankkeessa.

Ilmoittautumiset 13.9. mennessä

Mankolan koulun opetuksen ympäristöpainotus, kasvihuone ja luontomuseo tarjoavat oivan esimerkin käytännön mahdollisuuksista koulun ympäristökasvatuksessa. Seminaarissa järjestetään kolme työpajaa - opettajille ja kasvattajille, kuntaihmisille sekä yrityksille ja järjestöille. Luvassa on tekemällä oppimista.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ilmoittautumiset 13.9. mennessä (www.ksymparistokasvatus.fi  > Ajankohtaista).  Seminaarin järjestävät yhteistyössä keskisuomalaiset ympäristökasvatusalan toimijat. Keski-Suomen ympäristökasvatustyötä ohjaa ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä KYKY, joka tekee yhteistyötä muun muassa Keski-Suomen Osaavan kanssa. Piispalan nuorisokeskuksen Kesytys-hanke oli valtakunnallinen ja maakunnallinen pilottihanke vuosina 2010–2012.

Lisätietoja:

Ympäristökasvatusasiantuntija Eija Syrjälä, JAPA ry,  0400 130670, kesytys(at)japary.fi


Alueellista tietoa