Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Rakennemuutos haastaa Etelä-Karjalaa (Kaakkois-Suomi)

Tehtaiden piipuista kohoaa savua veden takaa.
Kuva: Saija Räty.


Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi 8.12.2023 päätöksellään yhteensä 825 000 euroa rahoitusta kuuteen paikalliseen rakennemuutostilanteeseen eri puolille Suomea elinvoiman vahvistamiseksi kyseisillä alueilla. Etelä-Karjalan liitolle myönnettiin ELY-keskuksen hakemana 100 000 euroa paikallisen äkillisen rakennemuutoksen (PÄRM) -toimenpiteisiin Imatran seutukunnan kohtaamiin haasteisiin.

PÄRM-tilanteella tarkoitetaan paikallista äkillistä (ennakoimatonta) tilannetta, joka ei täytä laajan äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) kriteerejä, mutta joka aiheuttaa paikallisen kriisin elinkeinoelämän, työllisyyden ja työmarkkinoiden kannalta.

Näiden paikallisten äkillisten rakennemuutostilanteiden taustalla ovat mm. korkotaso, hintojen nousu ja kuluttajakäyttäytyminen, jotka ovat vaikeuttaneet etenkin rakentamisen ja metsäteollisuuden toimialaa. Lisäksi Venäjän hyökkäyssota ja sen seurannaisvaikutukset useisiin toimialoihin, kuten matkailuun, teollisuuteen sekä logistiikkaan lisäävät äkillisesti haasteita alueilla. Useat paikallisesti merkittävät työllistäjät ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa tilanteeseen, mikä on vaikuttanut alueiden työllisyyteen ja talouteen. 

Rakennemuutos laajeni koko Etelä-Karjalaa käsittäväksi

Vuonna 2023 toimintansa aloittanutta Imatran seutukuntaan kohdistuvien toimenpiteiden PÄRM-koordinaatioryhmää laajennettiin huhtikuussa 2024, kun Stora Enso ilmoitti muutosneuvotteluistaan 3.4. 2024.

Koordinaatioryhmän 4.4.2024 pidetyssä kokouksessa todettiin, että äkillinen rakennemuutos on sekä syventynyt että maantieteellisesti laajentunut koskettamaan koko Etelä-Karjalaa. Kokouksessa sovittiin PÄRM-suunnitelman laajentamisesta äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) -hakemukseksi. PÄRM -toimenpiteiden toteuttaminen jatkuu aiempien suunnitelmien mukaisesti ÄRM-hakemuksen valmistelun rinnalla.

Huhtikuussa on 4.4.2024 pidetyn kokouksen jälkeen pidetty kaksi suunnittelukokousta laajalla kokoonpanolla 10.4. ja 19.4.2024, joissa laadittiin yhteiset toimenpide-ehdotukset.  Toimenpide-ehdotuksissa on huomioitu myös Stora Enson esille tuoma huoli osaajapulasta ja alueen koulutustarjonnan kohtaanto-ongelmista.

Toimenpide-ehdotukset

1. Yritysrahoitukseen liittyvät lisärahoitustarpeet
2. Pääomarahaston perustaminen
3. Matkailutoimialan edistäminen
4. Lisärahoitus työllisyysalueille

Lisäksi toimenpide-ehdotuksissa on huomioitu mahdollisesti toteutuva Itäisen Suomen ohjelma. Erityisesti toivotaan ÄRM-toimenpiteitä osaltaan edistävien ”Itäisestä Suomesta erityistalousalue” -suunnitelman toteutumista sekä koulutuspoliittisia ratkaisuja ja oppilaitosten pilotointimahdollisuuksia Etelä-Karjalassa.

Hakemus laaditaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johdolla yhdessä laajalla kokoonpanolla ja tavoitteena on, että hakemus voitaisiin toimittaa ministeriöön toukokuun aikana.