Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Rakennekalkkia kokeillaan Uudellamaalla (Uudenmaan ELY-keskus)

Uudenlaista kalkitusta kokeillaan Uudellamaalla Loviisassa sijaitsevalla Tjusterby Gårdin tilalla. Rakennenekalkituksen avulla pyritään vähentämään tilalta tulevia ravinnehuuhtoumia.

Kannattavan viljelyn edellytys savimailla on toimiva maan mururakenne. Tutkimusten mukaan sammutettua ja sammuttamatonta kalkkia sisältävä rakennekalkki parantaa savimaan mururakennetta tehokkaammin kuin perinteinen kalkki.  Raskaat koneet, maan muokkaus ja märät olosuhteet tuhoavat mururakennetta ja näin kasvipeitteetön pelto on kasvukauden ulkopuolella altis ravinnehuuhtoumille. Rakennekalkkia käytettäessä myös liukoisen fosforin huuhtoutuminen pelloilta vähenee.

Suomessa markkinoilla on muutamia rakennekalkitukseen soveltuvia tuotteita, mutta Ruotsissa käyttö on laajempaa ja viljelijät voivat saada tukea levitykseen.

Kokeilu on osa Ravinnehuuhtoumien hallinta (RaHa) –hanketta.  Kokeessa seurataan erisuuruisten kalkkimäärien vaikutusta maan rakenteeseen.  Koe tehdään yhteistyössä Tyynelän maanparannus Oy:n kanssa.

RaHa -hankkeessa kerätään ja jaetaan kolmen kasvukauden aikana tietoa ja käytännön kokemuksia vesiensuojelua ja kestävää maataloutta edistävistä toimenpiteistä.  Hankkeen toteuttaa Uudenmaan ELY-keskus yhteistyössä Uudenmaan tuottajajärjestöjen kanssa.

Lisätietoja:

Kari Koppelmäki
Ravinnehuuhtoumien hallinta (RaHa) –hanke
Puh. 0295 021 407
[email protected]

Juuso Joona
Tyynelän maanparannus Oy
Puh. 050 360 9632


Alueellista tietoa