Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Qvidjan kartanon merkittävä luontolahjoitus osana "Luontolahjani Suomelle" -kampanjaa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta ovat tehneet lajisuojelun kannalta merkittävän rauhoituksen omistamallaan Kuitian (Qvidja) kartanon alueella Paraisilla. Rauhoitettavalla alueella on kaksi lampea ja lähdepuro sekä uhanalaista pienvesilajistoa. 

Kahden hehtaarin alueella on Paraisten ainoa uhanalaisen harsosammalen (Trichocolea tomentella) esiintymä. Lampien alueella elää EU:n direktiivilaji idänkirsikorento (Sympecma paedisca).  Lammen reunoilla ja lähialueella on edustavaa kasvillisuutta mm. lehtoneidonvaippa (Epipactis helleborine).

Rauhoitusalueen esittely tapahtuu osana Kuitian kartanon alueella järjestettävää valtakunnallista lajitempausta Bioblitziä. 24h kestävän tapahtuman aikana 29 - 30.06 klo 12 – klo 12 asiantuntijoiden johtamat lajiryhmät työskentelevät maastossa etsien sieniä, kasveja ja eläimiä. Tapahtuma on avoin yleisölle, ja ilmoittautuneet pääsevät mukaan porrastetusti ryhmien mukana.

Kuitian kartano järjestää lajisuojelutempauksen yhteistyössä SYKEn, Metsähallituksen, Saaristomeren biosfäärialueen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön kanssa.

Varsinais-Suomen ELY-keskus haluaa resurssien niuketessa korostaa vapaaehtoistyön merkitystä uhanalaisten lajien seuranta- ja suojelutiedon keräämisessä. Tietoa tarvitaan myös kansainvälisten sitoumuksien täyttämiseksi kuten direktiivilajien seurantaan.

Eri eliöryhmien asiantuntijaverkosto Suomessa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja laadukasta palkatonta työtä tehdään innokkaasti ja paljon. Pienikin valtion apu tukee harrastajien arvokasta luontotyötä. Sosiaalinen media, digikuvaus sekä hienot lajitunnistusoppaat helpottavat lajiharrastukseen mukaan tuloa ja tuovat uusia mahdollisuuksia lajien tunnistamisen opetteluun sekä tiedon syventämiseen.

Median edustajille luontolahja-alueen esittely 29.6.2017 klo 10.30, ilmoittauduthan etukäteen: [email protected]


Lisätietoja:

Uhanalaisvastaava, "Luontolahjani 100 -vuotiaalle" -yhteyshenkilö Lounais-Suomessa
Ylitarkastaja Iiro Ikonen, p. 0295 022 869, [email protected]
Luonnonsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Saara Kankaanrinta, p. 050 5450 323, [email protected]
BSAG Foundation/Chair of the Board, Co-Founder
Soilfood Ltd/Co-Founder, Board Member
Qvidja Kraft Ltd/Co-Founder, Board Member
Carbon to Soil Ltd/Board Member
Sulapac Ltd/Board Member
 

Luontolahjani Satavuotiaalle

www.luontolahjani.fi

www.facebook.com/luontolahjani

Taustapaperi - Luontolahjani satavuotiaalle.pdf (ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö) 
 

Bioblitz

www.facebook.com/qvidja


Alueellista tietoa