Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Pohjois-Savossa on tarjolla 345 kuntapaikkaa pakolaisille vuonna 2016 (Pohjois-Savo)

Lisäys alkuvuoteen verrattuna on 230 kuntapaikkaa eli kuntapaikkojen määrä neuvottelujen jälkeen kolminkertaistui.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettamien tavoitteiden mukaisesti myönteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille on saatava kuntapaikkoja Suomen eri kunnista.  Pohjois-Savossa tavoitteena oli 285 kuntapaikkaa erityisesti myönteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Määrä vastaa noin 35 prosenttia alueen vastaanottokeskuksissa oleskelevista turvapaikanhakijoista, joiden arvioidaan saavan myönteinen oleskelulupapäätös.

Tavoitteeseen pääsemiseksi Pohjois-Savon ELY-keskus kävi keväällä kuntapaikkaneuvottelut kaikkien Pohjois-Savon kuntien kanssa. Pohjois-Savon 19 kunnasta 15 vastasi myönteisesti ELY-keskuksen esitykseen kuntapaikoista. Pohjois-Savon ELY-keskus esitti kuntakohtaisesti 10–50 turvapaikanhakijan vastaanottamista kunnan aiemman kokemuksen, väkiluvun ja työvoimatarpeen mukaan.

Ainoastaan Kaavi, Kiuruvesi, Siilinjärvi ja Suonenjoki eivät hyväksyneet ELY-keskuksen esitystä. Suonenjoen kaupungilla on kuitenkin voimassa oleva valtuuston päätös vuodelta 2013, jonka mukaan Suonenjoen kaupunki suhtautuu myönteisesti yksin tulleiden, alaikäisten pakolaisnuorten vastaanottoon Suonenjoelle, ja päätös mahdollistaa 10 turvapaikanhakijanuoren sijoittumisen Suonenjoelle tämän vuoden aikana.

Kuntien aiemmin sekä keväällä ja alkukesällä tekemien päätösten ansiosta myönteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille on tarjolla 200 kuntapaikkaa ja kiintiöpakolaisille 145 kuntapaikkaa Pohjois-Savossa vuonna 2016 eli yhteensä pakolaisille on 345 kuntapaikkaa. Lisäys alkuvuoteen verrattuna on 230 kuntapaikkaa eli kuntapaikkojen määrä neuvottelujen jälkeen kolminkertaistui. Mukaan on saatu 10 kuntaa, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta pakolaisten vastaanotosta.  

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta kertoo, että Pohjois-Savon kunnat ovat osoittaneet päätöksillään konkreettisen halun kantaa vastuuta oleskeluluvan saaneiden kotouttamisesta.

- Pohjois-Savon osalta olemme onnistuneet saamaan kuntapaikat siten, että ne mahdollistavat aidosti turvapaikan saaneiden sijoittamisen hajautetusti eri puolille maakuntaa. Uskon, että kotoutuminen voi näin toteutua paremmin, Virranta arvioi.

Kotoutumista tuetaan monipuolisesti

Kotoutumiskoulutus suomen kielen ja yhteiskunnan pelisääntöjen oppimiseksi tarjotaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta. Pohjois-Savon TE-toimisto varautuu järjestämään tehostetusti kotoutumispalveluita alkusyksyllä. Lisäksi rahoitusvalmistelussa on maahanmuuttajille suunnattuja työllisyys- ja yrittäjyyshankkeita, jotka tukevat maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

Kunta voi hakea kaikista kuntaan muuttaneista oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista ja kiintiöpakolaisista korvaukset valtiolta.

Liite:
Pohjois-Savon kuntapaikat turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille vuonna 2016, pdf

 

Lisätietoja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta:
ylijohtaja Kari Virranta puh. 0295 026 699, kari.virranta(at)ely-keskus.fi
maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson puh. 0295 026 597, lisbeth.mattsson(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa