Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Pohjanmaan jokien  joulutulva huipussaan (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan  joet ovat tänään 28.12 todennäköisesti joulunajan tulvan huippulukemissa. Kyrönjoen virtaama Mustasaaressa  on nyt 250 m3/s ja Lapuanjoen virtaaman Uudessakaarlepyyssä 190 m3/s, kun tämän ajan virtaamat ovat yleensä tasoa 10 – 20 m3/s. Perhonjoen alaosalla virtaa nyt  lähes 180 m3/s ja Lestijoella  90 m3/s, kun keskimääräinen joulun ajan virtaama on korkeintaan tasoa 10 m3/s. Kruunupyynjoella virtaama on lähestymässä tasoa 50 m3/s, kun normaalista virtaaama on tähän aikaan vuodesta selvästi alle 5 m3/s.

Jokien varsilla  on tulvan alla peltoja ja metsää muutamia satoja hehtaareja, mutta muuten joulutulvan aiheuttamat vahingot näyttäisivät jäävän vähäisiksi. Suurimmat tulvan peittämät alueet ovat Lapuanjoella. Kauhavalla Liinamaassa joen pinta on nyt yli 2 metriä korkeammalla kuin joulukuussa yleensä.  Viime kevään tulvaan verrattuna Lapuanjoella ollaan kuitenkin vielä metri alempana.

Jokien suuret virtaamat lisäävät hyydepatoriskiä, kun säät vähitellen kylmenevät. Varsinkin Ähtävänjoelle muodostuu helposti asutusta uhkaavia hyydepatoja. Kun  lämpötila laskee selvästi pakkasen puolelle, niin ainakin Ähtävänjoen juoksutuksia tullaan vähentämään hyydepatoriskin pienentämiseksi.

Alueen suuret järvet jatkavat  nousuaan vielä useita päiviä ja tulevat olemaan normaalia korkeammalle pitkälle kevättalveen. Lappajärvi ja Kuortaneenjärvi ovat nyt yli 50 cm ja korkeammalla kuin normaalista  ja jatkavat nousuaan arviolta  vielä 30 cm. Ähtärinjärvi on noin 40 cm ja Lestijärvi 20 cm normaalia korkeammalla. Myös esimerkiksi Seinäjärvi on 20 cm pitkänajan keskiarvoa korkeammalla.

Useiden tekojärvien vedenkorkeuden nousu on saatu hidastumaan juoksutusten lisäysten ansiosta. Kalajärven, Liikapuron, Venetjoen ja Vissaveden tekojärvien ennustetaan kuitenkin vielä nousevan hieman. Tästä noususta ei pitäisi kuitenkaan aiheutua ongelmia. Tekojärvien ja säännösteltyjen järvien juoksutukset tulevat olemaan poikkeuksellisen suuria vielä useita päiviä

Lisätietoja:

  • Kim Klemola (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa) puh. 0295 02 7829
  • Tuuli Saari ( Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa), puh. 0295 027 925

.


Alueellista tietoa