Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Pohjanmaalla merkittävä jääpatoriski (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Tiedote 16.4.2012 klo 21.00

Pohjanmaan joet ovat jatkaneet nousuaan tiistain 16.4.2013 aikana. Vesipintojen nousu on kuitenkin ollut hieman hitaampaa kuin maanantaina. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tietojen mukaan uusia merkittäviä jääpatoja ei ole päivän aikana muodostunut. Pienempiä jääpatoja on syntynyt ainakin Lapväärtin-Isojoella, Teuvanjoella, Kyrönjoella ja Savonjoella (Vimpeli). Jääpatojen muodostumisriski on edelleen suuri, sillä jäät ovat paikoitellen poikkeuksellisen vahvoja.

Suomen ympäristökeskuksen tekemien tulvaennusteiden mukaan Pohjanmaan jokien pinnat jatkavat nousuaan vielä useamman päivän ajan. Ennusteiden mukaan on hyvin todennäköistä, että tulvavesiä joudutaan lähipäivinä johtamaan ainakin Kyrönjoen pengerrysalueille. Mahdollisesti myös Lapuanjoen pengerrysalueet joudutaan ottamaan tulvavesien varastoksi. Kyrönjoen pengerrysalueiden avulla vähennetään erityisesti Ilmajoen keskustan tulvavahinkoja ja Lapuanjoen pengerrysalueiden avulla suojataan Lapuan keskustaa. ELY-keskus on tiistain aikana varmistanut pengerrysalueiden rakenteiden toimivuutta.  Valmiustasoa nostetaan edelleen huomenna keskiviikkona. Tulvaluukkujen avaaminen voi tulla ajankohtaiseksi jo keskiviikon ja torstain aikana. ELY-keskus toivoo, että pengerrysalueilla olevat koneet ja muu vesivahinkoja kärsivä omaisuus kuljettaisiin pois pengerrysalueita.

Tulviin on syytä varautua Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla varsinkin niillä alueilla, joilla on ollut merkittäviä tulvahaittoja aikaisempina vuosina. Pahimmassa tapauksessa tämän kevään tulva vastaa laajuudeltaan kevään 1984 tulvaa tai syksyn 2012 tulvaa.

Lisätietoja

  • Insinööri Kim Klemola, puh. 0295 027 829, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
  • Vanhempi insinööri Tuuli Saari, puh. 0295 027 925, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
  • Tulvajohtaja, vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Alueellista tietoa