Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Pirkanmaalla sinilevää keskimääräistä enemmän (Pirkanmaan ELY-keskus)

Tällä viikolla havaittiin sinilevää kadessatoissa havaintopisteessä Pirkanmaalla. Levää esiintyy jonkin verran keskimääräistä tilannetta enemmän.

Sastamalan Houhajärvessä ja Pyhäjärvellä Lempäälän Mäyriänrannassa on levää havaittu lähes koko kesän ajan. Pyhäjärven levätilanne on edelleen huonontunut, sillä levää havaittiin myös Nokian Lehtiniemessä, Halkoniemessä ja Maatialanlahdessa, Pyynikin uimarannalla Tampereella sekä Vesilahden Kirkonkylän rannassa. Runsaasti levää oli Kyrösjärvessä Toivolansaaren uimarannalla, jossa levää on havaittu jo noin kuukauden ajan. Vähän sinilevää havaittiin Pirkkalan Vähäjärvessä, Kangasalan Kirkkojärvessä, Oriselältä Tähtiniemessä ja Hämylänlahdelta Kyrösjärvessä.

Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava varoen. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy runsaasti sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti joutuessaan hengitysteihin. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä.

Levätiedotus jatkuu vielä syyskuun loppuun. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-verkkopalvelusta, jonne voi myös lisätä omia havaintojaan.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus

  • Yksikön päällikkö Matti Saura
    puh. 0295 036 170
    matti.saura(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa