Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Orastava kasvu alkoi näkyä vuonna 2016, rahoitusta haettiin aiempaa aktiivisemmin (Pohjois-Savo)

Eri alueet Pohjois-Savossa ovat toisia innokkaampia hakemaan rahoitusta. Ylijohtaja Kari Virranta kehottaa aktiiviseen kehittämistyöhön.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) myönsi Vuonna 2016 Pohjois-Savoon rahoitusta noin 335 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 myönnetyn rahoituksen määrä oli 274 miljoonaa euroa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta kertoo, että rahoituksen kysyntä on kasvanut. Erityisesti pienten kehittämishankkeiden määrä Pohjois-Savossa on jo merkittävä. Kehittämishankkeet kertovat uskosta tulevaan ja lupaavat tulevaisuudessa lisää investointi- ja kehittämishankkeita.

– Kaikilla indikaattoreilla mitaten Suomi on siirtymässä lamasta nousukauden aikaan.

– Kasvusta kertoo taksi-indeksi kuten myös hajuvesi-indeksi. Vaikka saattaa kuulostaa humoristiselta, kansalaisten ylellisyystuotteiden kulutus ja taksimatkat kertovat bisneksen tilasta. Myös erilaiset kyselyt yrityksille viittaavat siihen, että ollaan matkalla kohti parempaa.

ELY-keskuksen viime vuonna jakama 335 miljoonan euron tukipotti koostuu muun muassa yritysrahoituksesta ja maatalouden avustuksista. Rahoituksella tavoitellaan Pohjois-Savoon investointeja, kansainvälistymistä, uusia yrityksiä ja elinkeinojen kehittämistä eli tarkoitus on vahvistaa Pohjois-Savon elinvoimaa ja luoda kilpailukykyä sekä uusia työpaikkoja.

– Viime vuonna Team Finland palvelulupauksen saaneet 28 pohjoissavolaista yritystä lupaavat reilun 500 miljoonan euron kasvun vuoteen 2020 mennessä. Mikä osuus siitä toteutuu jää nähtäväksi, mutta näköalat ovat selvästi kansainvälistymisen suuntaan. Maakunnan alueelta tehtiin palvelulupauksia viidenneksi eniten Suomen maakunnista, edellä olivat vain Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Kuopiossa aktiivisinta, Koillis-Savossa petrattavaa

ELY-keskus myönsi viime vuonna yrityksen kehittämisavustusta 82 hankkeelle yhteensä 14,3 miljoona euroa. Tukea suuntautui eniten teknologiateollisuuteen (lähes 30 hanketta, vajaa 7 miljoonaa euroa), puun- ja biojalostukseen, elintarviketeollisuuteen ja terveysklusteriin. ELY-keskus kohdisti tukea erityisesti kasvua ja kansainvälistymistä hakeville pk-yrityksille kilpailukykyä kehittäviin hankkeisiin.

Maaseuturahastosta jaettiin yritystukia puolestaan 45 hankkeelle yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa. Sen lisäksi maatilainvestointitukea myönnettiin 7,5 miljoonaa euroa ja maaseudun hanketukea vajaa 10 miljoonaa euroa.

Kuopion seudulla avustuksia haetaan erittäin aktiivisesti eikä tilannetta selitä yksin alueen koko. Ylijohtaja Virranta kertoo, että muutos on tapahtunut aivan viime vuosina. Koillis-Savossa olisi puolestaan petrattavaa.

– Toivomme hyviä ja vaikuttavia hankkeita niin yrityksiltä kuin eri toimijoiltakin. Kuntien pitäisi myös tässä suuressa murroksessa muistaa kehittämistyön tärkeys. Rahaa kehittämiseen on tarjolla, hyvistä ideoista on pulaa. Asiantuntijamme ovat käytettävissä hankeideoiden kehittämiseksi ja sparraamiseksi.

Yritysten kasvu tarkoittaa uusia työpaikkoja

Siilinjärveläinen Reagena Oy, kuopiolainen Peltaco Oy, iisalmelainen Toolfac Oy ja suonenjokelainen PCM Technology Oy saivat kaikki viime vuonna yrityksen kehittämisavustusta. Avustus sisältää Euroopan aluekehitysrahaston tukea (EAKR).

Reagena Oy tavoittelee avustuksella tuotannon kehittämistä, uusia tuotteita sekä kansainväistymisen vahvistamista.  Tavoitteena on myös 6–8 uutta työpaikkaa. Kliinisen diagnostiikan, biotekniikan ja kemian alan yritys sai ELY-keskukselta avustusta 197 120 euroa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2016 oli 2,2 miljoonaa euroa, ja yritys työllistää tällä hetkellä lähes 20 henkilöä.

Palo- ja työturvallisuuden osaaja Peltaco Oy:n hankkeessa tavoitteena on vahvistaa kansainvälistymistä sekä panostaa digitalisointiin. Hanke tuottaa yritykselle tehokkaan liiketoimintajärjestelmän, uusia palvelumalleja sekä uusia työpaikkoja. Laajaan kehittämistyöhön yritys sai yrityksen kehittämisavustusta 211 890 euroa. Yrityksen vuoden 2015 liikevaihto on runsaat 2 miljoonaa euroa työllistäen 14 henkilöä.

Isommin kohti ulkomaan markkinoita

Iisalmelainen hydrauliikan ja pneumatiikan komponenttien sekä venttiilikokoonpanojen valmistaja Toolfac Oy:n asiakkaita ovat maailman johtavat työkone-, työlaite- ja moottorivalmistajat.

Koneistuksessa ydinosaamista ovat vaativien hienomekaanisten komponenttien CNC-sorvaus, -koneistus ja -hionta sekä näillä menetelmillä valmistettujen kappaleiden 3D-mittaus.

Globaalien päämiesten myötä yrityksen pitää kehittää toimintaansa määrätietoisesti.  Yritys aloitti viime vuonna kehitystyön, jossa se painottaa robotiikkaa, digitalisaatiota ja niiden vaatimien toimintaedellytysten luomista. Yritys sai kehittämisavustusta 360 080 euroa. Tavoitteena on 8–10 uuden työpaikan luominen Iisalmeen.  

Yrityksen liikevaihto vuonna 2015 oli 5,7 miljoonaa euroa ja viime vuonna 6,2 miljoonaa euroa.  Yritys työllistää 54 henkilöä.

PCM Technology Oy on ruostumattomien ja haponkestävien putkistokomponenttien valmistaja ja myyntiyhtiö Suonenjoella. Tuotevalikoimaan kuuluvat putkistotuotteista kartiot ja kaulukset.
Yritys on saavuttanut merkittävän aseman kotimaan markkinoille ja nykyisestä liikevaihdosta viennin osuus on 65 prosenttia. Tavoitteena on saavuttaa yhä merkittävämpää asemaa Euroopan markkinoilla. Avustuksella tähdätään edelleen pitkälle automatisoituihin tuotantolinjoihin ja toiminnan digitalisointiin sekä edelleen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Tavoitteena on vähintään neljä uutta työpaikkaa. Mittavaan kehittämishankkeeseen yritys sai ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustusta 619 360 euroa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2016 oli 3,2 miljoonaa euroa ja yritys työllistää 18 henkilöä.

Liitteet:


Lisätietoja:

  • Ylijohtaja Kari Virranta, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0400 371 094, kari.virranta(at)ely-keskus.fi
  • Reagena Oy Ltd, toimitusjohtaja Markku Parviainen, p. 0500 675 045, markku.parviainen(at)reagena.com
  • Peltaco, toimitusjohtaja Pekka Suomi, p. 044 368 4002, pekka.suomi(at)peltaco.com
  • Toolfac Oy:n toimitusjohtaja Pekka Koponen, p. 040 5637 988
  • PCM Technology Oy:n toimitusjohtaja Tommi Väänänen, p. 050 3097 206

Alueellista tietoa