Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Niihaman uusista liityntäpysäköintipaikoista jo puolet käytössä (Pirkanmaa)

Liityntäpysäköinnillä halutaan siirtää Tampereen keskustaan henkilöautolla kulkevia autoilijoita linja-auton kyytiin. Liikkujan viikolla käyttöön vihittävän Niihaman uuden liityntäpysäköintipaikan ovat yhdessä toteuttaneet Pirkanmaan ELY-keskus ja Tampereen kaupunki.  

Toimivan matkaketjun osana liityntäpysäköintiä on Suomessa kehitetty viime vuosina voimakkaasti.  Pääkaupunkiseudulla liityntäpysäköinnillä on jo pitkään ollut tärkeä rooli, mutta liityntää varten myös Pirkanmaalla on avattu pysäköintipaikkoja muun muassa Parkanon, Vammalan, Karkun, Nokian ja Oriveden rautatieasemien yhteyteen.

Tampereen kaupunkiseudulla liityntäpysäköintiä on toteutettu erityisesti valtion ja kuntien välisellä MAL (maankäyttö, asuminen, liikenne) -sopimuksella. Juuri äskettäin Ylöjärven Matkatielle ja Teivoon avattiin uudet liityntäpysäköintipaikat.  

Tampereen Alasjärvellä otettiin syyskuussa valtatie 12 varrella käyttöön Niihamankadun liityntäpysäköintialue. Virallisia avajaisia juhlitaan liikkujan viikolla auton vapaapäivänä 22.9. Niihaman pysäköintialue on esimerkki MAL-hankkeesta, jossa kustannukset on jaettu puoliksi valtion ja kunnan kesken. Tällaisen liityntäpysäköintialueen tarkoitus on ennen muuta siirtää henkilöautolla Tampereen keskustaan kulkevia autoilijoita linja-auton kyytiin. Niihaman pysäkillä vuorotarjontaa riittää, eikä bussia tarvitse kauaa odotella.  

Autojen lisäksi liityntäpysäköinti palvelee myös pyöräilijöitä

Liityntäpysäköinti toimii myös kaukoliikenteessä. Niihamankadun pysäkit on määritelty solmupysäkeiksi, joilla toivotaan pysähtyvän myös pitkämatkaisen linja-autoliikenteen. Toki myös kimppakyytiläiset voivat jättää autonsa liityntäparkkipaikalle. Liityntäpysäköinti voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei halua autoilla keskustan ruuhkissa tai ei halua maksaa keskustapysäköinnistä. Käyttäjät ovat jo hyvin löytäneet tien Niihaman pysäköintipaikkaan, liityntäpysäköinnin 75 autopaikasta noin puolet on jo käytössä.

Autopaikkojen lisäksi tärkeä osa liityntäpysäköintiä on pysäkkien läheisyydessä toimivat polkupyörien pysäköintipaikat. Hyvä esimerkki tällaisesta paikasta on Kurikantien liittymän pysäkki Pirkkalan Naistenmatkantiellä.

Lähivuosina liityntäpysäköintiä kehitetään edelleen. Esimerkkeinä voisi mainita Sääksjärven kohdan ja Oriveden eritasoliittymän, josta nykytilanteessa puuttuvat vielä pysäkitkin. Tulevaisuuden liikenteessä liikennetiedot ja liikkumispalvelut avaavat uusia mahdollisuuksia ja liityntäpysäköinnin rooli tulee matkaketjujen myötä lisääntymään. Myös päästövähennystavoitteet edellyttävät erityisesti suurten kaupunkiseutujen henkilöautoilun kulkumuoto-osuuden vähentämistä.


Alueellista tietoa