Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Muutamilla Kaakkois-Suomen järvillä sinilevähavaintoja (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen vakituisista leväseurantapaikoista kahdella on havaittu sinilevää kuluneen viikon aikana. Lappeenrannassa Pien-Saimaan Huhtiniemessä oli hieman levää ja Lappeenrannan Haapajärvellä oli edellisviikon tapaan runsaasti levää. Muilla järvi- ja merialueiden vakituisilla leväseurantapaikoilla ei ole ollut levää. Parikkalassa Simpelejärven Harjulinnan seurantapaikalla viime viikolla havaittu vähäinen levä oli tällä viikolla hävinnyt rannasta. Iitin Urajärven levätilanteesta ei tällä viikolla saatu tietoa.

Yleisöilmoitusten perusteella Ruokolahdella Suuri Jukajärvellä havaittiin runsas leväesiintymä. Ilmoituksia levästä on tullut myös eri puolilta läntistä Pien-Saimaata Lappeenrannassa ja Taipalsaarella. Levämäärä on vaihdellut vähäisestä runsaaseen. Runsas Anabaena-sinileväesiintymä todettiin läntisen Pien-Saimaan Vasainsaarilla. Kyseinen sinilevälaji saattaa muodostaa myrkyllisiä kasvustoja, joten siihen tulee suhtautua varoen. Etenkään pieniä lapsia ja kotieläimiä ei tule päästää uimaan, jos vedessä on silminnähden runsaasti sinilevää eikä leväpitoista vettä tule käyttää talous-, sauna- tai löylyvetenä. Läntisellä Pien-Saimaalla sinilevän kukinnan odotetaan jatkuvan, sillä levän aiheuttamaa sameutta on myös syvemmissä vesikerroksissa. Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevä nousee pintaan ja voi ajautua tuulen alapuolisille rannoille.

Sinilevätilanne Kaakkois-Suomessa on ajankohtaan nähden tavanomainen. Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on tällä hetkellä noin 18–20 astetta.

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Lisätietoja:

Suunnittelija Tiina Ahokas
s-posti: tiina.ahokas(at)ely-keskus.fi
puh. 050 3512 259

Limnologi Marja Kauppi
s-posti: marja.kauppi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 245


Alueellista tietoa