- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Maatalouden peltovalvonnat Etelä-Savossa käyntiin heinäkuun alussa (Etelä-Savo)
Maataloustukien hakuajan päätyttyä 15.6. alkavat satokauden 2016 peltovalvonnat. Etelä-Savossa valvotaan tänä vuonna noin 150 maatilaa. Valvontakäynneillä tarkastetaan täyttyvätkö tuen saamisen ehdot. Valvonnan avulla myös varmistetaan, että viljelijät saavat tuet tasapuolisin perustein koko maassa.
Peltotukia hakeneista tiloista valvotaan vuosittain vähintään 5 % eli Etelä-Savossa noin 150 tilaa. Samalla tilakäynnillä pyritään valvomaan mahdollisimman monta tukea. Peltovalvonnan lisäksi 1 %:lla tiloista tarkastetaan täydentävät ehdot. Tällöin tarkastetaan hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimusten noudattaminen sekä pysyvän laitumen säilyttäminen. EU:n suoraa eläintukea hakeneista tiloista valvotaan 5 % tuensaajista ja 5 % eläinmääristä. Kansallisen eläintuen valvonta kohdistuu 3 % tiloista. Lisäksi on EU:n nautapalkkiota saaneiden tilojen valvonta sekä eläinrekisterien oikeellisuutta koskevat eläintukein ristiintarkastukset.
Maastossa tehtävän peltotukivalvonnan lisäksi hallinnollisena toimistotyönä tarkastetaan tukiehtojen noudattaminen sekä peltolohko- ja eläinrekisterin oikeellisuus.
Valvontakäynnillä todetaan tilan kaikilla kasvulohkoilla kasvava viljelykasvi, mitataan lohkojen pinta-alat ja tukiehtojen noudattaminen. Asiakirjoista tiloilla tarkastetaan mm. vuokrasopimukset. Ympäristökorvaukseen sitoutuneilta tiloilta tarkastetaan viljelysuunnitelma ja lohkokohtainen kirjanpito. Lisäksi tarkastetaan ruiskutuskoulutustodistus, kasvinsuojeluruiskun testaustodistus ja tositteet lannoitteiden ostosta. Täydentävien ehtojen valvonnassa tarkastetaan lanta-analyysin voimassaolo.
Valvonnan jälkeen
Valvontahavainnot kirjataan Maaseutuviraston Tukisovellus-tietojärjestelmään, jonka perusteella lasketaan valvonnan tulos. Viljelijälle toimitetaan yhteenveto, joka sisältää lohkokohtaisen listauksen valvonnan aikana tehdyistä havainnoista, pinta-alojen mittaustiedot, kartat peruslohkoista, joita on korjattu sekä mahdolliset valvonnassa havaitut puutteet. Viljelijä voi hakea oikaisua valvonnan tuloksen sen jälkeen kun kunta on lähettänyt tukipäätöksen.
Keltainen kortti lieventää joidenkin EU-tukien seuraamuksia
Maatalouden harjoittaminen vaatii viljelijältä varsin perusteellista perehtyneisyyttä tukijärjestelmän ehtoihin. Valvontojen seuraamukset ovat saattaneet muodostua joidenkin tilojen kohdalla varsin kohtuuttomiksi. Seuraamuksia on pyritty kohtuullistamaan uudella Keltainen kortti -menettelyllä.
Kun peltolohkolla havaitaan ensimmäistä kertaa viljelyalan ja tukihakemuksessa ilmoitetun alan kesken eroa, tuenhakija voi saada niin sanotun Keltaisen kortin. Keltaista korttia voidaan käyttää silloin, kun tukityypin pinta-alaero on 3-10 % ja se on havaittu ensimmäisen kerran. Jos keltaista korttia käytetään, kyseisen tuen pinta-alaseuraamus alenee puoleen valvontavuonna. Kortin voi saada vain kerran kutakin tukea kohti (perustuki, EU:n nuorenviljelijän tuki sekä luonnonhaittakorvaus ja sen korotus).
Tarkastajat Etelä-Savon ELY-keskuksesta maastokäynnillä. Mittausta ja tarkastuslistan täyttöä.
Lisätietoja
Johtava asiantuntija Ritva Vaittinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4101, ritva.vaittinen(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 30.6.2016