Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Maatalouden investoinnit vilkastumassa Pohjois-Savossa (Pohjois-Savon ELY-keskus)

ELY-keskukset myöntävät tukea maatilojen investointeihin ja kehittämiseen. Maatalousyrittäjiä tuetaan myös sukupolven- ja omistajanvaihdoksissa nuoren viljelijän aloitustuella. Maatalouden investointituet myönnetään tukijaksoittain. Tänä vuonna on päättynyt kaksi maatalouden investointien tukijaksoa. Ensimmäisen, tammikuussa päättyneen, tukijakson hankkeisiin myönnettiin Pohjois-Savon ELY-keskuksesta avustusta 12 hankkeelle yhteensä 356 000 euroa. Tuetuista hankkeista kaksi hanketta oli navettarakentamista, joihin myönnettiin avustusta yhteensä 223 000 euroa.

Toinen tukijakso päättyi 15.3.2016 ja päätökset jaksolle saapuneille hankkeille tehdään 17.6.2016 mennessä. Pohjois-Savossa tämän vuoden toinen tukijakso oli selvästi ensimmäistä vilkkaampi. Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylitarkastaja Juha Ikäheimo kertoo, että Pohjois-Savon maaseutuohjelmassa maidontuotannolle on asetettu kovat kasvutavoitteet. - Maakunnan maidontuotanto on tällä hetkellä 325 miljoona litraa vuodessa ja maaseutuohjelmassa tuotantotavoite on 340 miljoona litraa vuodessa. Toivomme myönteisen investointivireen jatkuvan, jotta lopettavien tilojen maidontuotantomäärä korvautuu uusilla tai toimintaa laajentavilla maitotiloilla, Ikäheimo kannustaa.

 

Pohjois-Savoon suunnitellaan 10 navettainvestointia

Investointitukihakemuksia toiselle tukijaksolle saapui 44 kpl, joista navettainvestointeja oli 10 kpl (6 lypsykarja- ja 4 lihakarjatalouden rakentamista). Tuotantovarastojen rakentamiseen hakemuksia tuli 4 kpl, ympäristön tilaa parantaviin hankkeisiin 4 kpl, eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi 5 kpl, konevarastojen rakentamiseksi kaksi ja yksi hakemus kasvihuonerakentamiseen. Salaojituksiin hakemuksia saapui 15 tilalta. Lisäksi haettiin avustusta uusiutuvan energian tuotantoon, työympäristön parantamiseen sekä maataloustuotteiden myyntikunnostukseen. Investointihankkeiden kustannusarvio on yhteensä 10,1 miljoonaa euroa ja haettu avustus 3,5 miljoonaa euroa. Korkotukilainaa investointihankkeisiin haettiin 5,1 milj. euroa.

Nuoren viljelijän aloitustuen toinen tukijakso päättyy 30.4. Tänä vuonna Pohjois-Savossa nuoren viljelijän aloitustukea on hakenut tähän mennessä kuusi viljelijäksi aikovaa, mikä on selvästi vähemmän kuin aiemmin. Erityisesti lypsy- ja lihakarjatalouden sukupolvenvaihdoksia on tapahtumassa vähemmän kuin edellisellä ohjelmakaudella.

 

Lisätietoja:
ylitarkastaja Juha Ikäheimo, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 010, juha.ikaheimo(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa