Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Maaseutustrategian valmistelu potkaistiin käyntiin (Uusimaa)

Maaseutuohjelman tukirahoja tarvitaan myös Uudellemaalle, sillä täällä on paljon maaseutua asukkaineen. Näin todettiin tilaisuudessa, joka käynnisti Uudenmaan maaseutustrategian suunnittelemiseen keskittyvien tilaisuuksien sarjan.

Maaseutustrategian valmisteluun liittyvän tilaisuus.Uudenmaan ELY-keskus järjesti viime viikolla maaseutustrategian valmisteluun liittyvän tilaisuuden.


Avauspuheenvuoron käytti Uudenmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Petri Knaapinen, joka antoi alueen toimijoille positiivista palautetta. Hän kuvaili täällä toimivaa verkostoa hyväksi ja rikkaaksi, yhteisiä toimintalinjoja löytäväksi.

- Tämä on toimintaa, jossa me uusmaalaiset pystymme loistamaan.

Se on nyt CAP27

Uudenmaan ELY-keskuksen maaseutuohjelmavastaava Maria Konsin-Palva huomautti, ettei enää puhuta maaseutuohjelmasta, vaan CAP27 -suunnitelmasta: se sisältää sekä maatalouden suorat tuet sekä myös osittain maatalouden markkinatuet, mutta tietenkin myös maaseudun kehittämisen.

- Tulevan kauden rahoitusmäärä on vielä täysin auki. Päätöksen tekemiseen tarvitaan sekä komission että parlamentin hyväksyntä.

Konsin-Palva kertoi, että ensi vuosi - siirtymäkausi - mennään vielä nykyisen ohjelmakauden rahoilla. Toistaiseksi on epäselvää, miten sitten toimitaan, kun ne loppuvat. Vielä ei tiedetä, missä tukimuodoissa, tai koska voidaan alkaa käyttää ensi kauden rahoja.

Konsin-Palva painotti Uudellamaalla tarvittavan nyt sellaista maaseutustrategiaa, jonka kattotavoitteisiin kaikki alueen toimijat voivat sitoutua. Koska rahaa on luultavasti luvassa aiempaa vähemmän, on tärkeä nostaa esiin toiminnan merkittävimmät kärjet.

- Strategiaa aletaan tehdä vasta sen jälkeen ja tämä on sen Kick off -tilaisuus.

Maria Konsin-Palva.Maaseutuohjelmavastaava Maria Konsin-Palva.

Olisiko rohkeampi tukipolitiikka tarpeen?

Uudenmaan alueella on tehty yritystukihakemuksissa enemmän karsintaa kuin muualla Suomessa; jätetyistä yritystukihakemuksista hylättiin tällä toimintakaudella noin puolet. Yritystuki ei ole kohdistunut aivan nykyisen strategian tavoitteiden mukaisesti ydinmaaseudulle. Uudenmaan maaseudulla olisi selvästi potentiaalia, mutta nykyinen pisteytysjärjestelmä ei välttämättä tue rahoituksen suuntaamista. Näin tuumi tutkimustulostensa perusteella tutkija Pasi Saukkonen Itä-Suomen yliopistolta: Hän valmistelee ohjelmakauden 2014-2020 väliarviota ELY-keskuksittain. Konsin-Palva huomautti, että "Uudellamaalla on kyllä rahoitettu vahvasti elintarviketuotantoa, joka kytkeytyy maaseutuun, vaikka se sijaitsisikin kaupungin lähellä".

Tilaisuudessa keskusteltiin myös uusmaalaisen ruokajärjestelmän tilanteesta; lähiruoan logistinen ketju ruokakauppoihin ontuu yhä, eikä päädy sen vuoksi kuluttajien ruokalautaselle riittävissä määrin. Täällä olisi kuitenkin trendiä, kysyntää, varallisuutta ja tarvittavaa logistiikkaa. Kannattaa muistaa, että monissa maakunnissa ollaan kyllä kiinnostuneita uusmaalaisesta ostajakunnasta, todettiin.

Ylijohtaja Petri Knaapinen ja tutkija Pasi Saukkonen.Ylijohtaja Petri Knaapinen (vas.) ja tutkija Pasi Saukkonen.


Leader-asiamies Heli Walls kertoi tulevien leikkauksien huolettavan. Vaikeaa tilannetta ratkotaan kuulemma parasta aikaa.

-  Lähtökohtana on, että koko maassa on jatkossakin kattava Leader-verkosto, hän vakuutti, Leaderit ovat paikallisten toimijoiden ainoa oikea rahoittaja, maaseutualueiden palvelujen säilyminen on pitkälti Leadereiden harteilla.

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola