Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Maaseuturahastosta yritystukia erilaisiin investointeihin -Yrittävä maaseutu -lehti on ilmestynyt! (Etelä-Savon ELY-keskus)

Mitä yhteistä on eri maakunnissa sijaitsevilla ja eri toimialoja edustavilla jyväskyläläisellä luomukahvipaahtimolla, virtasalmelaisella gluteenittomiin myllytuotteisiin erikoistuneella perheyrityksellä, hammaslahtelaisella äänitysstudiolla ja vieremäläisellä konepajayrityksellä?

Ne kaikki ovat yrityksiä, jotka ovat investoineet ja hakeneet ELY-keskuksesta maaseuturahaston yritystukea. Näistä ja muidenkin yritysten kokemuksista sekä Manner-Suomen maaseutuohjelman mahdollisuuksista voit lukea uudesta Yrittävä maaseutu -lehdestä. Lehdessä on juttuja maaseuturahastosta rahoitetuista, yrittäjiä hyödyttävistä hankkeista sekä muun muassa Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Mikael Pentikäisen mainio kolumni "Vain yrittäjyys nostaa maaseudun".

Lehden ovat yhteistyössä valmistelleet Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ELY-keskukset. Julkaisu on ensimmäinen maaseutuohjelman viestintään liittyvä ELY-keskusten yhteisponnistus, joka samalla vastaa Maaseutuviraston suositukseen alueiden viestintäyhteistyön lisäämisestä. Idean yhteisestä lehdestä laittoi alulle Etelä-Savon ELY-keskuksen maaseutupalvelut -yksikön päällikkö Maija Puurunen.

Maaseutuohjelmalla parannetaan yrittämisen edellytyksiä

Maaseutuohjelmalla parannetaan yrittämisen ja elämisen edellytyksiä maaseudulla. Ohjelman tavoitteet liittyvät yrittämiseen, ihmisten asumiseen ja työntekoon sekä ympäristön tilaan. Ohjelmalla muun muassa lisätään osaamista, tiedonvälitystä, innovaatioita ja yhteistyötä maaseudulla. Ohjelmassa on toimenpiteitä, joiden avulla maaseudun yritystoiminta monipuolistuu ja työllisyys, palvelut sekä vaikuttamisen mahdollisuudet paranevat.

Maaseutuohjelmaa rahoitetaan osaksi EU:n maaseuturahastosta ja osaksi kansallisella rahoituksella. Tällä ohjelmakaudella (2014-2020) hanke- ja yritystukiin maaseutuohjelman rahoitusta on jaossa yhteensä 159 milj. euroa Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ELY-keskusten kautta. Mukana on myös toimijoiden omaa rahoitusta. Tämän lisäksi paikallisten Leader-ryhmien kautta on jaossa noin 51 milj. euroa hanke- ja yritystukea. Maaseutuohjelman kautta tuetaan lisäksi laajasti maataloutta, ympäristöinvestointeja, luomutuotantoa ja eläinten hyvinvointia.

Viestintäyhteistyö laajensi sisältöjä ja tiivisti vuorovaikutusta

Tavoitteena oli yhdessä saada aikaan eteenpäin katsova, energinen ja rennon positiivinen lehti, joka yritystarinoiden avulla tuo esiin maaseutuohjelman mahdollisuuksia. Yhteistyön tuloksena lehdessä onkin tarjolla laaja kirjo tarinoita, jotka on kerätty kaikkien mukana olevien maakuntien alueilta. ELY-keskukset pystyivät hyödyntämään yhteistä maaseutuohjelmasta tiedottavaa materiaalia, joten myös taloudellisia hyötyjä saavutettiin. Lehden aineisto on myös monikäyttöistä ja tukee viestinnän monikanavaisuutta. Vaikka julkaisun suunnittelu, työstäminen ja maakuntien erilaisten näkökulmien yhteensovittaminen vei runsaasti aikaa, vastapainona sosiaalinen pääoma kasvoi. Asioissa päästiin eteenpäin keskustelemalla ja tärkeä oppi oli se, että viestintä ei ole pelkkää tiedotusta eri välineillä, vaan se on myös kuuntelemista, tiedon jalostamista sekä vuorovaikutusta.

Lisätietoja:

Maaseututiedottaja Tiia Rantanen, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 999
Maaseututiedottaja Anu Raatikainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 217
Leader-asiantuntija Tuulikki Vesterinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 639
Maaseudun kehittämisen asiantuntija Tuomo Hämäläinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, p. 0295 026 053
Yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 074

    


Alueellista tietoa