Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Maaseuturahaston vuosikatsaus 2016 (Pohjois-Karjala)

Vuosi 2016 oli yritysten vuosi Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalaan ohjautui lähes 100 miljoonaa euroa maaseuturahaston julkista tukea  viime vuonna. Määrä on kaikkien aikojen suurin. Tuki kohdistui maatilojen ja maaseutuyritysten toimintaan, yleiseen maaseudun kehittämiseen sekä investointeihin. Julkisen tuen lisäksi sekä investoinneissa että kehittämishankkeissa on mukana hakijoiden omaa ja pohjois-karjalaisten kuntien rahoitusta.

Erityisen aktiivisia olivat maakunnan mikroyritykset. Yrittäjät hakivat viime vuonna ennätyksellisen määrän maaseuturahaston yritystukea. Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi tukea 158 yrityskohteeseen yhteensä 8,8 miljoonaa euroa.  Yritysten suunnitelmien mukaan näillä yritystuilla maakuntaan syntyy 220 uutta työpaikkaa ja yli 60 uutta yritystä. Eniten Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi yritystukea liperiläisille, tohmajärveläisille ja lieksalaisille yrittäjille.

- Toivottavasti tämä antaa viitteitä siitä, että talouden taantuma  alkaa olla ohi. Vastaanotimme reilusti yli 200 yritystukihakemusta. Tämä on valtakunnan tasolla huippu luku. Uutena tukimuotona perustamistuki on rohkaissut hyvin uusien yritysten perustamiseen, toteaa maaseutu ja energia -yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. Yritystuki vastaa yritysten kehitys- ja investointitarpeisiin. Näin annamme lisäpotkua yrityksille ja vahvistamme maakunnan elinvoimaa. Tavoitteena meillä on kilpailukykyiset ja uusiutuvat maaseutuyritykset ja maatilat.

Maatiloilla haasteellisempaa

Maatilayrityksille maatalouteen kohdistuvia tulotukia maksettiin 2 160 maatilalle. Vaikka tukitasot ovat laskeneet, maksujen aikaistaminen kasvatti vuoden 2016 aikana maksettua tukisummaa edellisvuodesta.

Maitoa tuottavia maatiloja on maakunnassamme 481. Maatilojen tiukasta taloudesta johtuen investoinnit ovat vähäisiä, nykyinen investointitahti ei riitä turvaamaan nykyistä tuotannon laajuutta karjatiloilla. Investointi-intoakin löytyy. Maatilainvestointeja tehtiin eniten Kiteellä, Liperissä ja Joensuussa. Luomutuotantomme laajuus on valtakunnan kärkitasoa.

Maatilayritykset myös ylläpitävät maaseutumaista maisemaa ja huolehtivat ympäristöstä. Maaseutuohjelman monipuoliset ympäristötoimet onkin otettu hyvin vastaan, usean toimenpiteen kohdalla asetetut tavoitteet on ylitetty. Maatilat tekivät viime vuonna yli 200 ympäristösopimusta. Hyvin hoidettu ympäristö ja maisema on paitsi ilo silmälle, myös koti useille lintu-, kasvi- ja eläinlajeille ja ne tuottavat viihtyisyyttä meille kaikille.

Lisätietoa

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu ja energia –yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen, puh. 0295 026 107, pekka.tahvanainen(at)ely-keskus.fi

 

 


Alueellista tietoa