Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Maaseuturahasto tukee maaseudun yritysten hankkeita ja auttaa työpaikkojen saamisessa maalle (Pirkanmaa)

EU:n maaseuturahaston avulla yritykset luovat kasvua ja työpaikkoja maaseudulle. Pirkanmaan ELY-keskus myönsi rahastosta tukea Pirkanmaan maaseudun yrityksille lähes neljä miljoonaa euroa viime vuonna. Hyvä yritystukihanke vaikuttaa myös alueen muihin yrityksiin myönteisesti, esimerkiksi niin, että muilta yrityksiltä ostetaan tuotteita tai palveluja alihankintana.

Suttisen marjatila houkuttelee herkkusuita, lapsiperheitä ja kauniiden esineiden ystäviä pysähtymään Pälkäneelle.

Marjatilalle saapuessaan tulija näkee ensin 1920-luvulla rakennetun kivitalon. Muut pihapiirin rakennukset ovat uudempia. 1980-luvulla tilalla oli vielä navetassa lihakarjaa.

Pihalla on lapsia varten leikkiaitta, keppihevosten esterata ja maissilabyrintti. Kaneille ja lampaille isot ja pienet vieraat saavat syöttää heinää. Oman suun saa makeaksi kesäkahvilan leivoksilla ja jäätelöllä. Leikkimisen ja kahvittelun jälkeen voi siirtyä ostoksille.

Tilapuodin vintillä myydään kädentaitajien tuotteita, alakerrassa taas tilan omia mansikoita ja vadelmia sekä lähituottajien vihanneksia.


Suttisen marjatila on perheyritys. Perheen vanhin tytär Alina Laakso esittelee kukkahuoneen petunia-amppeleita. Kuva Sinikka Suominen

”Ennen kävijät sanoivat, että tuotteet ovat kalliita. Viime vuosina sitä kommenttia ei ole enää kuulunut. Arvot ovat ehkä muuttuneet”, yrittäjä Erja Rissanen pohtii.

Marjatila on osa Makukylää, johon kuuluvat myös Rönnvikin viinitila, Katajan Liha ja Heikkilän juustola.

Suttisen marjatila on yksi Pirkanmaan ELY-keskuksen yritystukea saaneista yrityksistä. Ensin marjatila sai tukea entisen navetan peruskorjaukseen ja sitten käsityömyymälän laajentamiseen sekä kesäkahvilan rakentamiseen.

”Kesäkahvilaa oli pohdittu viisi kuusi vuotta. Tuki oli tosi tärkeä, se oli se viimeinen potku, että laitettiin hanke vireille”, Rissanen sanoo.

Kesäkahvilan rakentaminen mahdollistaa myös joulumyymälän pitämisen, koska myyntitilaa on enemmän. Rissanen kertoo, että kesäsesongin jälkeen on pieni paussi, ja sitten ruvetaankin suunnittelemaan joulumyyntiä. Kädentaitajiin hän on ottanut yhteyttä jo keväällä.


Vinttimyymälästä voi ostaa koruja, naisten ja lasten vaatteita sekä kaunista kotiin. Kuva Sinikka Suominen

Yrityksiä rahoitetaan, jotta saadaan työpaikkoja maaseudulle

Yritysasiantuntija Saija Selin käsittelee maaseudulla toimivien yritysten tukihakemuksia Pirkanmaan ELY-keskuksessa.

”Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi, mutta maaseuturahaston avulla voimme tukea maaseudun kasvua ja hyvinvointia”, Selin sanoo.

”Maaseudun pitäminen elinvoimaisena on tärkeää etenkin ruuantuotannon turvaamiseksi. Maaseudulla on myös paljon muuta yritystoimintaa kuin ruuantuotanto, ja on tärkeää, että tuemme yrityksiä, jotka luovat työpaikkoja. Palveluja ei tuoteta vain maaseudulla asuville vaan myös niille, jotka vierailevat maaseudulla.”

Viime vuonna Pirkanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikkö rahoitti maaseudun yrityksiä 3,9 miljoonalla eurolla. Tukirahat ovat peräisin maaseuturahastosta, jonka rahoitus tulee EU:lta ja Suomen valtiolta. Maaseuturahaston koko nimi on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

”Kun maaseudulle saadaan lisää työpaikkoja, saadaan myös pitovoimaa, ja nuoret voivat muuttaa opiskelujen jälkeen takaisin maaseudulle. Jos työpaikat olisivat maaseudulla, niin sieltä ei myöskään tarvitsisi ajaa kaupunkiin töihin. Nykyään myös monet asiantuntijatyötä tekevät voivat tehdä etätöitä maaseudulla”, Selin perustelee.

Laskettelijat rinteille, vaikka luonnon lumi puuttuisi

ELY-keskuksen maaseutuyksikkö rahoittaa yritysten investointeja, joiden verottomat kokonaiskustannukset ovat vähintään 10 000 euroa. Tuen osuus on 20 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Loput investoinnista yritys maksaa esimerkiksi pankkilainalla tai yrittäjän omista säästöistä.

Selin toteaa, että hankkeiden koko vaihtelee kymppitonnista yli miljoonaan euroon.

”Matkailualan hankkeita on paljon. Esimerkiksi Sappeen matkailukeskuksessa on parannettu rinnepohjia ja lisätty lumetusjärjestelmä, jotta rinteet saadaan nopeammin laskettelijoiden käyttöön myös huonoina talvina. ELY-keskus tuki investointia lumetusjärjestelmään”, Selin kertoo.

Myös maaseudun yritysten majoituskapasiteetin lisäystä on tuettu useissa hankkeissa.

Työpaikkoja omaan yritykseen ja työtä naapurillekin

Tukien myöntämisen perusteet ovat julkisia, ja ELY-keskuksen asiantuntijat pisteyttävät tukihakemukset koko maassa samojen sääntöjen mukaan. Tukea pyritään kohdentamaan ydin- ja harvaan asutulle maaseudulle. Ydinmaaseutu tarkoittaa aluetta, jossa maata käytetään enimmäkseen maanviljelyyn. Harvaan asutulla maaseudulla taas suurin osa pinta-alasta on metsää.

Myös Pirkanmaan oma maaseudun kehittämissuunnitelma ohjaa tukien myöntämistä.

”Hankkeen pitää tuoda jotakin uutta yrityksen toimintaan, ja siinä pitää syntyä työpaikkoja maaseudulle”, Selin toteaa.

Hyvä yritystukihanke vaikuttaa myös alueen muihin yrityksiin myönteisesti, esimerkiksi niin, että muilta yrityksiltä ostetaan tuotteita tai palveluja alihankintana.

ELY-keskuksen maaseutuyksikkö myöntää yritystukea erityisesti investointeihin. ELY-keskus tukee monia palveluntuottajia, ja hyvin harva ala on kokonaan tuen ulkopuolella. Jos esimerkiksi mökkitalonmies hankkii koneita ja laitteita, hän voi saada siihen tukea.

Toinen tukimuoto on perustamistuki, jota yrittäjä voi saada asiantuntijapalveluiden hankintaan silloin, kun hän perustaa ensimmäistä yritystään. Näitä asiantuntijapalveluita ovat muun muassa markkinointisuunnitelman tekeminen, koemarkkinointi ja kansainvälistymisselvitys. Myös toimiva yritys voi saada perustamistukea, jos se ryhtyy harjoittamaan kokonaan uutta yritystoimintaa.

”Monialaiset maatilat voivat saada tukea, jotta ne voisivat saada elantoa muustakin yritystoiminnasta kuin pelkästä maataloustuotannosta. Yritystoiminta voi olla vaikka majoituksen tarjoamista tai tilapuodin pitämistä”, Selin sanoo.

Limonadia ja Brita-kakkua kesäkahvilan terassipöydässä.
​​​​​​​Tuoretta Brita-kakkua ja tilan vadelmalimonadia, nam! Vadelmien lisäksi tilalla viljellään mansikkaa, ruusukaalia, pinaattia, maissia ja avomaankurkkua. Kuva Sinikka Suominen

Lapsi syöttää kaneille heinää aikan takaa Suttisen tilalla.
​​​​​​​Pihapiirin kaneille ja lampaille saa syöttää heinää. Kuva Sinikka Suominen

 

Lue lisää

 

Maaseudun yritys- ja hanketuet Pirkanmaalla

Pirkanmaan ELY-keskus myöntää EU:n maaseuturahaston yritys- ja hanketukia yleensä 5–6 miljoonaa euroa vuodessa. Koko maassa niitä myönnettiin 100 miljoonaa euroa vuonna 2021.

Viime vuonna Pirkanmaalla tukea myönnettiin 39 yritykselle. Keskimäärin tuki oli noin 99 000 euroa yritystä kohti.

Maaseuturahaston yritystuki investointeihin on 20 prosenttia hankkeen verottomista kokonaiskustannuksista.

Maaseuturahaston tukia voivat hakea viljelijät, yrittäjät ja yhdistykset. Tukia voivat myöntää ELY-keskukset, kunnat ja Leader-ryhmät, jotka ovat maaseudun kehittämisyhdistyksiä.

Kaikkiaan maatalous- ja maaseudun kehittämistukia maksettiin 2 miljardia euroa vuonna 2021. Tukia sai yli 56 tuhatta maaseudulla toimivaa yritystä.

Ydinmaaseudulla tai harvaan asutulla maaseudulla asui 10,8 prosenttia pirkanmaalaisista ja 14,1 prosenttia koko väestöstä vuonna 2020. Tieto ilmenee Tilastokeskuksen Väestörakenne-taulukosta.