Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Maaseutuohjelman ensimmäiset rahoitettavat hankkeet valittu Satakunnassa (Satakunnan ELY-keskus)

Maaseutuohjelman hanke- ja yritystuet

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 päätöksenteko ja hankkeiden toteutus on pääsemässä käyntiin, kun tietojärjestelmien valmistuminen sen nyt vähitellen mahdollistaa.

Maaseuturahaston ensimmäisellä kehittämishankkeiden (hanketukien) valintajaksolla 11.5.–31.8.2015 saapui Satakunnan ELY-keskukseen 15 hankehakemusta sekä muiden ELY-keskusten hallinnoimina 8 hakemusta. Nämä vertailtiin keskenään ja jatkoon eteni 12+4 hakemusta, joihin on varattu noin 3,6 miljoonaa euroa. Kaikki Satakunnan 12 hanketta tulevat saamaan myönteisen rahoituspäätöksen. Tällä ohjelmakaudella rahoitusvalinnan perustana ovat valintakriteereistä saadut pistemäärät.

Valintamenettelyn läpäisseet hankkeet ovat: Satakunnan kaasutalous 2020 (Prizztech), Maaseutumatkailun koordinaatiohanke II (SAMK), Yhteistyöllä kilpailukykyä maaseutuyrityksiin (ProAgria Länsi-Suomi), Muuttuvat viljelymenetelmät (Pyhäjärvi-insituutti), Green care -tiedonvälityshanke Satakunnassa (SAMK), Satakunnasta – Sikses parasta (Pyhäjärvi-insituutti, Satafood, ProAgria), Untuvikkojen laadun takaaminen ja viennin houkuttelevuus -tuotantokonsepti (Satafood), Uutta kasvua luomusta (Satafood, Pyhäjärvi-instituutti, ProAgria), Varavoimaa farmarille II (MTK Satakunta, MTK Pirkanmaa), Omalta kylältä - yhdistykset paikallisten palveluiden edistäjinä (SataKylät, Varsinais-Suomen kylät), Johtamalla aikaa (ProAgria Länsi-Suomi) ja Juurikkaan satotasot nousuun (Sokerijuurikkaan tutkimussäätiö).

Hallitusohjelman kärkihankkeenakin olevaan biotalouden kehittämiseen lähtee näin Satakunnassa suuri osa ensimmäisen valintajakson potista. Toisen valintajakson päätöstenteko on parhaillaan käynnissä ja valinnat saadaan tehtyä vuoden loppuun mennessä.

Maaseutuohjelman yritystukihakemuksia on tänä vuonna jätetty 30 kpl, joissa haettu tuki on noin 3,8 milj. eur. Ensimmäisen valintajakson hakemuksiin tullaan sitomaan tukea noin 2 milj. euroa.

Päätöksenteko on hallinnointiin ja sähköiseen asiointiin suunnitellun atk-järjestelmän (Hyrrä) keskeneräisyyden takia viivästynyt ja ensimmäiset päätökset joudutaan tekemään paperipäätöksinä joulu-helmikuun aikana (yritys- ja hanketuista).

Hanke- ja yritystukien valintajaksot vuonna 2016

Hakemuksia voi jättää sähköisessä Hyrrä-järjestelmässä jatkuvasti, mutta rahoituspäätökset tehdään Satakunnan ELY-keskuksessa valintajaksoittain. Valintajaksot koskevat ELY-keskuksesta suoraan haettavia hanke- ja yritystukia, eivät Leader-ryhmien kautta haettavia tukia.

Satakunnan ELY-keskuksen myöntövaltuus ensi vuodelle on lähes kuusi miljoonaa euroa. Yritystukien valintajaksot vuonna 2016 päättyvät tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuun lopussa. Hanketuissa on kolme valintajaksoa, jotka päättyvät helmi-, touko- ja lokakuun lopussa.

Maatilarahoitus

Maatalouden investointitukien 15.8.2015 päättyneellä tukijaksolla hakemuksia jätettiin yhteensä 48 kpl.

Myönteinen tukipäätös annettiin 42 hakemukseen. Tuettujen hankkeiden tukikelpoiset kokonaiskustannukset olivat yhteensä 5 567 358 euroa, joihin avustusta myönnettiin yhteensä 1 912 433 euroa ja korkotukilainaa 2 172 458 euroa. Suosituin tukikohde oli pellon salaojitus, päätöksiä  yhteensä 16 kpl. Erilaisia maatalouden varastorakennuksia 9 kpl, kotieläinrakennuksia 4 kpl ja energiainvestointeja (lämpökeskus) 4 kpl.

Investointitukien 15.10. päättyneellä tukijaksolla hakemuksia jätettiin yhteensä 14 kpl. Haettujen investointien kokonaiskustannukset olivat yhteensä 8 356 896 euroa. Haetun avustuksen määrä oli 2 134 584 euroa ja korkotukilainaa 655 699 euroa. Päätökset tämän tukijakson hakemuksiin annetaan joulukuun loppuun mennessä.

Nuoren viljelijän aloitustukia on myönnetty 5 sukupolvenvaihdokseen, vireillä on vielä 8 hakemusta. Näihinkin päätökset tehdään tämän vuoden loppuun mennessä.

Tälle vuodelle jaettu määräraha tulee riittämään kaikille tukiehdot täyttäville sekä valintamenettelyssä vähimmäispistemäärän (1,1 pistettä) täyttäville hakemuksille.

Myönteisen investointitukipäätöksen saaneet viljelijät voivat alkaa tammikuussa hakea investointituen maksuja ja lainojen nostolupia sähköisesti Hyrrä-palvelun kautta. Myös ne nuoret viljelijät, jotka ovat hakeneet korkotukilainaa sisältävää aloitustukea, voivat tammikuussa hakea lainan nostolupia Hyrrässä. ELY-keskukset aloittavat päätöksenteon investointitukien maksuhakemuksista ja lainan nostoluvista helmikuussa.

 

Lisätietoja:

  • Maaseudun kehittämisen asiantuntija Timo Pukkila (hanketuet) p. 0295 022 115
  • Yritysasiantuntija Ari Nummelin (yritystuet) p. 0295 022 071
  • Maatilarahoitusasiantuntija Katriina Rosvall (maatilarahoitus) p. 0295 022 076

 


Alueellista tietoa