Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Maaliskuu oli tavanomaista lauhempi (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteenlaitoksen mukaan maaliskuu oli Pohjois-Karjalassa kahdesta kolmeen astetta normaalia lämpimämpi. Maaliskuun keskilämpötila oli maakunnassa kahden pakkasasteen tuntumassa, kun tavallisesti keskilämpötila on lähes viisi pakkasastetta. 

Maaliskuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa 28 mm, kun se tavallisesti on 33 mm.
Kuukauden päättyessä lunta oli maakunnassa 30 - 40 cm. Normaalisti lunta on maaliskuun lopussa noin 55 cm.
Maaliskuun lopussa lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m²) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella sekä Jänisjoella 79 - 101 mm. Keskimäärin maaliskuun lopun lumen vesiarvo on 155 mm.

 Järvien vedenkorkeudet olivat maaliskuun lopussa yleisesti tavanomaista ylempänä. Kajoonjärven vedenkorkeus oli kuun lopussa ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä 9 cm, Viinijärvi 11 cm, Ruunaa 12 cm, Orivesi-Pyhäselkä Arvinsalmen asteikon mukaan 37 cm ja Pielinen 40 cm.
Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Pielisen vedenkorkeus pysyy ainakin huhtikuun ajan selvästi keskimääräistä ylempänä.
Helmikuun alkupuolella aloitetut Saimaan lisäjuoksutukset lopetetaan tällä viikolla ja siirrytään takaisin luonnollisen purkautumisen mukaisiin juoksutuksiin. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän huhtikuussa nousuun, jota kertynee 0 - 15 cm toukokuun puoliväliin mennessä. Tämän jälkeen vedenkorkeuden kehitys riippuu kevään ja alkukesän sademääristä.

Lieksanjoen maaliskuun keskivirtaamaa oli lähes puolitoistakertainen tavanomaiseen verrattuna.
Pielisjoessa vettä virtasi maaliskuussa neljänneksen ja Koitajoessa kolmanneksen normaalia enemmän. Pienempien jokien virtaamat olivat 20 - 40 prosenttia suurempia kuin normaalisti. 

Pohjavedenkorkeudet olivat maaliskuun lopussa tavallista ylempänä. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjavesi oli kuun lopussa 22 cm ja samoin Kontiolahden Jaamankankaalla 22 cm sekä Kontiolahden Jakokoskella 95 cm tavanomaista ylempänä. Roudan keskimääräinen syvyys havaintopisteissä oli noin 25 cm, kun sitä normaalisti on 21 cm.

Maaliskuun päättyessä järvien jäänpaksuus oli yleisesti ottaen 50 - 60 cm. Pielisellä Nurmeksen sataman edustalla jäänpaksuus oli maaliskuun 30. päivä 60 cm ja vastaavasti Pyhäselän mittauspaikalle jäänpaksuus oli 58 cm. Pielisen jäänpaksuus on tavanomainen, kun taas Pyhäselän jää on kolme senttiä normaalia paksumpaa. Jäällä liikuttaessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja jäänaskalit pidettävä mukana.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa