- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Luontolahjani 100-vuotiaalle Suomelle -kampanjalla hienoja suojelualueita Lounais-Suomeen (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Suomen juhlavuoden 2017 Luontolahjani Suomelle -kampanjassa kaikkiin 18 maakuntaan oli tavoitteena saada vähintään 100 hehtaaria uusia, maanomistajan omistukseen jääviä, pysyvästi suojeltuja luonnonsuojelualueita.
Valtio on sitoutunut suojelemaan yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan omistamillaan mailla. Näin yksityisten maanomaistien suojelema noin 3064 hehtaarin pinta-ala kaksinkertaistuu. Osa valtion suojelupäätöksistä on jo tehty ja loput tehdään kevään 2018 kuluessa. Lisäksi kuntien omistamia alueita suojeltiin 1980 ha. Kokonaistavoite saavutettiin vaikka joissain maakunnissa jäätiin tavoitteesta.
Sergei Käki ja Eeva Kalenoja rauhoittuvat hehtaarin ikääntyvää metsää Porin Makholmassa. © Iiro Ikonen
Satakunnan ja Varsinais-Suomen tulos kampanjassa on 19 rauhoitusta noin 262 hehtaarin alueelle
Satakunnassa yksityiset tahot rauhoittivat noin 31 hehtaaria ja kohteita oli viisi. Varsinais-Suomessa yksityiset rauhoittivat kahdeksan kohdetta, joiden kokonaispinta-ala oli 150 hehtaaria. Tämän lisäksi kunnat osallistuvat suojeluun yhteensä n. 81 hehtaarin alueelta (Satakunta 50 hehtaaria ja Varsinais-Suomi 31 hehtaaria). Osallistuneet kaupungit olivat Turku, Kaarina, Pori (2 kohdetta) ja Kankaanpää, lisäksi Huittisten kaupungin kohde on vireillä. Kuntakohteista suurimmat olivat Porin Lanskatan ja Hiivaniemen rahoitusalueet (27 + 14 ha) sekä Turun Luolavuori (25 hehtaaria).
Suurin yksityinen kohde oli Koneen Säätiön rauhoittama noin 129 hehtaarin Kullan metsäalue Stormossenin Natura-alueen kupeessa, Kemiönsaaressa. Kohteen välittömästä läheisyydestä valtio osoitti vastalahjana Kivarnäsin (70 ha) suojelualueen.
Satakunnassa erityisen hienoja yksityisten lahjoituksia oli mm. Porolansuon Luonnonperintösäätiön alue Harjavallassa (15 ha) ja Siikaisten Silmuskeitaan alue (8 ha). Kohteissa oli myös upeita pieniä suojelualueita mm. taimenpuro (Kankaanpään Jyränoja), saarikohde (Eurajoen Sunaskeri), lehmusta kasvava kallioalue ja puronvarsi (Ulvilan Vihdanmäenkallio) sekä uhanalaista harsosammalta kasvava lähde- ja lähdepuroalue (Paraisten Kuitia). Somerolainen yksityinen maanomistaja lahjoitti 9 hehtaarin suoalueen (Hovilansuo) ja hienon vanhan metsän kohteen (Paskalavankorven vanha metsä 4 ha). Vanhaa metsää tuli suojeluun myös Koski Tl:ssä ja Sauvossa.
Sauvon Mäyrämetsä on edustava, puustoltaan järeytyvä sekametsämäki. Alueella on runsaasti maatuvia puita. © Elina Willberg
Maanomistajat huolissaan metsien monimuotoisuuden katoamisesta
Kokonaisuudessaan kampanja sujui erittäin positiivisessa hengessä ja toi uusien suojelualueiden lisäksi maanomistajille tietoa luonnonsuojelulain mukaisista rauhoitusmahdollisuuksista. Useat kohteita suojelleet tahot olivat huolissaan kiihtyneistä hakkuista ja metsien monimuotoisuuden heikkenemisestä Etelä-Suomessa. Kampanja on nyt päättynyt, mutta maanomistajilla on toki mahdollisuus edelleen hakea alueidensa pysyvää rauhoitusta luonnonsuojelulain nojalla. Arvokkaimmille luonnontieteelliset kriteerit täyttäville alueille on mahdollisuus saada pysyvissä rauhoituksissa tai kaupoissa vapaaehtoisen toimenpideohjelman METSOn kautta verovapaa korvaus puuston arvosta.
- Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle (luontolahjani.fi)
- METSO - Metsien monimuotoisuus (metsonpolku.fi)
- Varsinais-Suomen ja Satakunnan kohteiden kartta (ArcGIS Online)
- Kartta_Luontolahjakohteet_Satakunta.pdf
Kartta_Luontolahjakohteet_Varsinais-Suomi.pdf
Kankaanpään Jyränoja on hieno purotaimenpuro. © Ilmari Mattila
Lisätietoja
ylitarkastaja Iiro Ikonen, 0295 022 869
- Julkaisupäivä
- 31.1.2018