Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Loppuviikon sateet näkyvät pohjalaisvesistöissä (Pohjalaismaakunnat)

Jokien vedenkorkeudet ja virtaamat ovat viikonlopun aikana kasvaneet nopeasti Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.  Myös järvien pinnat ovat nousussa.  Viime päivinä pohjaismaakuntiin on satanut melko runsaasti vettä.  Monet jokilaaksot ovat torstain ja sunnuntain välisenä aikana saaneet sadetta yli 50 mm, eli noin keskimääräinen kesäkuun sademäärä. Runsaat sateet ovat aiheuttaneet useissa taajamissa myös hulevesitulvia.

Sateen seurauksena Kauhavalla Liinamaassa Lapuanjoen pinta on noussut kolmisen metriä ja on alimpien peltojen tasolla.  Lapuanjoen alaosalla Uudenkaarlepyyn Kepossa virtaama oli sunnuntain alkaessa 65 m3/s ja maanantain alkaessa 155 m3/s, mikä on keskimäärin kerran 1–2 vuodessa sattuvan tulvan tasoa.

Kyrönjoen alaosalla Skatilassa (Mustasaari) virtaama lähes viisinkertaistui sunnuntain aikana. Sunnuntain aamun ensimmäinen virtaamahavainto oli vajaat 30 m3/s, mutta illan viimeinen oli jo 140 m3/s. Ylistaron Hanhikoskella vedenkorkeus on viikonlopun aikana noussut runsaalla kahdella metrillä ja Nikkolassa 1,5 metrillä. Viikonlopun aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on korjannut todennäköisesti ukkosen vahingoittamia tietoliikenneyhteyksiä, jotka estivät mm. Kyrönjoen keskeisten hydrologisten havaintoasemien tietojen välittymisen.

Närpiönjoella Allmänningsforsenissa virtasi sunnuntaina aamulla vajaat 4 m3/s ja vuorokautta myöhemmin runsaat 30 m3/s.  Kivi-ja Levalammen tekojärven pinta on viikonlopun aikana noussut vajaalla 10 sentillä.  Närpiönjoella oli sunnuntaina vettä pelloilla mm. entisen Jurvanjärven alueella olevalla laajalla peltoaukealla.  Haittojen vähentämiseksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on pienentänyt tekojärvestä lähtevää juoksutusta.

Vettä on noussut pelloille paikoin myös muissa jokilaaksoissa, esim. Maalahdenjoella ja Vöyrinjoella. Myös pienemmät purot ja ojat ovat tulvakorkeuksissa.  Virtavesien pinnat kääntyvät laskuun viimeistään tiistain aikana, mikäli sää pysyy poutaisena. Järvien pinnat jatkavat nousuaan pidempään, sillä järvet reagoivat säätilan muutoksiin hitaammin.

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

  • Vesitalousasiantuntija Tomi Mäki, puh. 0295 027 461
  • Säännöstely- ja patoturvallisuusryhmän päällikkö Tommi Mäki, puh. 0295 027 882
  • Vesistöyksikön yksikönpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

 


Alueellista tietoa