Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Lintujen pesimäkausi alkamassa – huomioi pesimärauha lisääntymispaikoilla  (Pirkanmaan ELY-keskus)

Lintujen pesimäkausi on parhaillaan alkamassa. Kaupunkioloissa linnut suosivat mm. kerrostalojen kattotasanteita, jotka tarjoavat hyviä ja suojaisia pesäpaikkoja. Kerrostalojen katoilla pesintöjä on havaittu Tampereella erityisesti harmaa- ja kalalokilla. Harvinaisempia kattopesijöitä ovat mm. kalatiira ja selkälokki.

Lokkien kattopesinnät saattavat aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa esimerkiksi ulkoremontin toteuttamista suunnittelevalle.  Emolinnut puolustavat herkästi pesiään ja poikasiaan, ja tuntiessaan olonsa uhatuksi, lokki saattaa tehdä syöksyn myös ihmistä kohti. Syöksyt ovat kuitenkin pääasiassa vaarattomia.

On hyvä muistaa, että kaikki linnut ovat pesimäaikaan rauhoitettuja. Tällöin lintujen pesimärauha tulee turvata ja häiriötä lisääntymispaikoilla välttää. Esimerkiksi lokkien pesien ja munien siirtäminen ja hävittäminen tai pesivien lintujen ja poikasten hätyyttäminen on kielletty. Mikäli remontoitavan rakennuksen tiedetään olevan lintujen pesimäpaikka, on remontointityöt suositeltavaa ajoittaa joko ennen pesimäkauden alkamista tai sen jälkeen. Lokit puolustavat poikasiaan kiivaimmin välittömästi poikasten kuoriutumisen jälkeen, ja usein lintujen aiheuttama häiriö on ohitse jo muutamassa viikossa. Lintujen pesintä on herkimmillään huhti- heinäkuun välisenä aikana.

Lisätietoja:
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
ylitarkastaja Susanna Intke, puh. 0295 036 335
[email protected]


Alueellista tietoa