Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Leväkesä alkoi juhannukselta (Kaakkois-Suomi)

Lämmin sää on lisännyt levien esiintymistä sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa. Yleisöhavaintoja on tullut viime viikon tapaan kymmenkunta. Levää on havaittu hippuina vesipatsaassa varsin monessa järvessä eri puolilta Kaakkois-Suomea, mutta erityisen runsaista kukinnoista ei ole tullut ilmoituksia. Yleisöhavaintoja on tullut mm. Saimaan Haapavedeltä, Läntiseltä Pien-Saimaalta, Kivijärveltä, Väliväylältä sekä Valkealan reitiltä Karhulanjärveltä ja Haukkajärveltä.

Vakiohavaintopaikoilta ainoastaan Haapajärvellä Lappeenrannassa on levää ollut runsaammin. Haapajärven levä määritettiin Microcystis aeruginosaksi, joka muodostaa myös myrkyllisiä kantoja. Pieniä määriä levää on havaittu myös Immalanjärvellä ja Saimaan Ukonlinnassa Imatralla, Kivijärven Kuuksenenselällä Lemillä ja Urajärvellä Iitissä.

Itäisen Suomenlahden rannikkovesissä on havaintoja sinilevistä ollut vielä hyvin vähän.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen. Sinilevät ovat luonnollinen osa vesien eliöstöä, ja niitä esiintyy vesissä pieniä määriä ympäri vuoden monien muiden mikroskooppisen pienten levien tavoin. Sinileviä on myös vähäravinteisissa vesissä. Runsaat sinileväesiintymät haittaavat vesien käyttöä monella eri tavoin mahdollisen myrkyllisyyden vuoksi.

Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa.

Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolla

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Levähavainnon voi tallentaa Havaintolähetin avulla

Havaintolähetti on älypuhelimille suunniteltu verkkosivu, jolla kuka tahansa voi ilman rekisteröitymistä tallentaa havaintoja Järviwikiin. Havaintolähetissä havainnot voi liittää Järviwikissä valmiina olevaan havaintopaikkaan tai tallentaa ilman havaintopaikkaa. Havaintolähetissä on toistaiseksi vain osa JärviWikin havaintotyypeistä.

Pintavedet lämpimiä

Kaakkois-Suomen järvien pintalämpötilat ovat parisen astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia, eli 19-23 astetta. Lämmin vesi suosii sinilevien kasvua.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja


Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

 


Alueellista tietoa