Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Leväkasvustoa Imatran kaupunkipurossa (Kaakkois-Suomi)

Imatran kaupunkipurossa ja Vuoksen rannoilla on kesäkuussa näkynyt pohjaan ja rantakiviin kiinnittynyttä valkoista kasvustoa, valkoisia haituvia. Ilmiö on herättänyt ihmettelyä, mutta nyt sille on saatu selvyys.

Hydrobiologi, FT Janne Raunio Kymijoen vesi ja ympäristö ry:stä toteaa, että kyseessä on piileväkasvusto. Piilevän nimi on Didymosphenia geminata. Vaalea massa muodostuu levien kasvattamasta "varresta", jonka päässä on leväsolu. Kyseessä on laji, joka muodostaa näitä massaesiintymiä vähäravinteisissa olosuhteissa, kun kasvua rajoittavaa fosforia on vedessä hyvin niukasti. Tällaisissa olosuhteissa, kun ravinteita on vähän, levä alkaa kasvattaa limamaista vartta. Se saattaa olla lajin sopeuma vallitseviin olosuhteisiin. Kun leväsolut ovat limavarren avulla irti pohjasta, niillä on mahdollisuus hyödyntää paremmin pohjan yläpuolisen vesipatsaan ravinteita. Lajin massaesiintymiä ei siis muodostu kasvua rajoittavan fosforin niukkuudesta huolimatta, vaan juurikin sen takia.

Näitä massaesiintymiä on havaittu siellä täällä pohjoista pallonpuoliskoa ja viime vuosikymmeninä myös eteläisellä puoliskolla (levinnyt ilmeisesti ihmisen mukana). Vasta hiljattain syykin massaesiintymiin on selvinnyt, eli poikkeuksellisen karut olosuhteet. Kun levän kasvukausi on ohi, ilmiö poistuu ja toistuu varmaan jatkossa seuraavina vuosina.  Kyseinen laji on vaaraton, ja ilmentää Vuoksen veden puhtautta ja vähäravinteisuutta.

Piileväkasvustoa Imatran kaupunkipurossa 9.6.2016. Kuva Marja Kauppi.

Lisätietoja

Limnologi Marja Kauppi
marja.kauppi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 245


Alueellista tietoa