- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Alueellista tietoa
Leiriytyminen ja tulenteko jokaisenoikeudella - ota huomioon ainakin nämä asiat
Kuvaaja Matti Hietala
Jokaisenoikeudella saa telttailla siellä missä liikkuminenkin on sallittua. Taajamissa maankäyttö rajoittaa huomattavasti tätä oikeutta, koska telttailusta ei saa aiheutua ”vähäistä suurempaa haittaa”. Leiriytymisen yhteydessä ei saa esimerkiksi kaivaa maata tai kaataa puita.
Oleskelu on sallittua vain tilapäisesti, sopiva aika paikasta riippuen on 1–2 vuorokautta. Muutoin vahingon tai haitan aiheuttamisen riski kasvaa. Lisäksi esimerkiksi viljelykäytössä olevilla pelloilla ei saa telttailla.
Kuntien ja yksityishenkilöiden omistamilla luonnonsuojelualueilla rauhoitusmääräykset vaihtelevat. Joillakin luonnonsuojelualueilla leiriytyminen on sallittua ja toisilla ei.
Eteläisen Suomen kansallispuistoissa telttailu on keskitetty telttailualueille, eikä sitä sallita muualla. Pohjois-Suomessa tilanne on toinen, mutta yöpyminen kansallispuistoissa ohjataan kuitenkin usein tietyille alueille. Puistokohtaiset rajoitukset löytyvät esimerkiksi Metsähallituksen luontopalvelujen sivuilta.
Retkikeitintä saa käyttää jokaisenoikeudella – nuotion tekoon ja retkigrillin käyttöön tarvitaan maanomistajan lupa
Avotulen tekeminen ei ole jokaisenoikeuden piirissä vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Avotulella tarkoitetaan nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä leviämään maapohjan tai kipinöinnin kautta ympäristöön. Myös risukeittimet ja kevytrakenteiset maapohjalle asettavat retkigrillit, jotka kaatuvat helposti tuulessa, kuuluvat avotulen määritelmän piiriin.
Avotulena ei sen sijaan pidetä maapohjasta eristettyjä tulisijoja kuten kamiinoita tai retkikeittimiä. Niitä voi siten käyttää maastossa ilman maanomistajan lupaakin.
Tulen sytyttämisessä, käsittelyssä ja sammuttamisessa tulee aina olla huolellinen, jotta vältytään tulipalolta ja sen aiheuttamilta vaaratilanteilta ja vahingoilta. Vastuu tulesta on viime kädessä aina sen sytyttäjällä.
Lue lisää
Tutustu tarkemmin jokaisenoikeuksiin:
Tutustu kansallispuistojen telttailurajoituksiin ja muuhun tietoon, kuten retkikeittimiin:
- Julkaisupäivä
- 19.6.2024