Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Lappilaisille maanomistajille maksettu jo miljoona euroa (Lapin ELY-keskus)

Lounais-Lapin maanomistajat ovat saaneet yli miljoona euroa korvauksena vapaaehtoisista suojelusopimuksista. Täysin verovapaa korvaus on maksettu METSO-metsien turvaamisesta osana NATNET Life+ -projektia.

Suojelu on rahanarvoinen vaihtoehto muiden metsätaloudellisten keinojen joukossa. Vaikeasti uudistuvat tai korjuuoloiltaan haasteelliset kohteet ovat usein luontaisesti hyviä kohteita monimuotoisuuden turvaamiseen.

- Olemme saaneet aloitteita noin 22 000 hehtaarin alalta, kertoo projektipäällikkö Noora Raasakka.

- Vapaaehtoinen suojelusopimus on tehty yli 100 maanomistajan kanssa ja korvauksia on maksettu lähes 1 200 000 euroa. Projekti jatkuu vuoteen 2016 saakka ja rahaa suojelukorvauksien maksuun on tulevinakin vuosina.

Toivo Höynälä on yksi suojeluratkaisun tehnyt maanomistaja.

- On mahtavaa, että nykyään on tarjolla vaihtoehtoja metsänomistajalle. Olen ollut tyytyväinen päätökseeni, myös korvaus oli hyvä. Maanomistus säilyy minulla, ja täällä voidaan edelleen metsästää ja marjastaa kuten ennenkin, sanoo Höynälä.

METSO ei ole vain yksityisten maanomistajien mahdollisuus. Myös lappilaiset seurakunnat, yhteisöt, yritykset ja yhteismetsät ovat innostuneita METSOsta.

- METSO-ohjelma on osa toimintasuunnitelmaamme ja etsimme uusia kohteita jatkuvasti. Suojelukorvauksilla olemme hankkineet uusia puuntuottoalueita, sanoo Tapio Sinkkilä, Sallan yhteismetsän toiminnanjohtaja.

EU-rahoitteinen NATNET Life+ projekti (2012-2016) kartoittaa edelleen potentiaalisia METSO-metsiä ja luonnonhoitokohteita. Ota meihin yhteyttä, jos sinunkin metsässäsi on rahanarvoisia luontokohteita, jotka haluat säilyttää jälkipolville.

Lisätietoja: Noora Raasakka, [email protected], www.natnet.fi  www.facebook.com/natnetlife


Alueellista tietoa