Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Lapin koulutusosaaminen yritysten palveluksessa (Lapin ELY-keskus)

Koulutuksen tarjontaa esittelivät kehittämispäällikkö Raimo Jänkälä (Lapin yliopisto), koulutustarkastaja Anne Puroaho (Rovaniemen koulutuskuntayhtymä), innovaatiopäällikkö Kaj Kostiander (Lapin ammattikorkeakoulu) ja kehittämispäällikkö Tuomo Palokangas (Ammattiopisto Lappia).

Lapin korkeakoulut ja oppilaitokset tarjoavat pk-yrityksille monipuolisia yhteistyön mahdollisuuksia yritysten toimintatapojen kehittämiseen.

Oppilaitosten edustajat esittelivät tarjontaansa tiistaina 29. huhtikuuta. Infotilaisuuden järjestämisestä vastasi Lapin ELY-keskuksen Laatua ja tuottavuutta Lapin työelämään -projekti.

Koulutustarkastaja Anne Puroaho esitteli Rovaniemen koulutuskuntayhtymän (RKK) koulutustarjontaa, johon kuuluu tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi mm. erikoisammattitutkintoja, lyhytkoulutuksia sekä oppisopimuskoulutusta. RKK tarjoaa myös räätälöityjä koulutuksia yritysten tarpeiden mukaisesti.

- Yritysten koulutuksen suunnitelmallisuuden edistämiseksi RKK ja Ammattiopisto Lappia kartoittavat yritysten osaamistarpeita ja tekevät henkilöstön osaamiskartoitusta suomalaisen Competence & Qualifications (C&Q) -järjestelmän avulla. C&Q-menetelmällä on käyty läpi jo 250 yrityksen ja 8 100 henkilön osaamistarpeet. Menetelmä soveltuu parhaiten vähintään 10 henkilöä työllistävälle yritykselle, kertoo Puroaho.

Työssäoppiminen yrityksissä

Kehittämispäällikkö Tuomo Palokangas esitteli Ammattiopisto Lappian työelämän kehittämispalveluja.

Erityistä mielenkiintoa tilaisuudessa herätti Suomen Yrittäjien toivomuksesta käynnistetty kokeilu työssäoppimispainotteisesta ammatillisesta peruskoulutuksesta, jota Lappia ja 16 muuta koulutuksen järjestäjää testaavat vuoden 2015 loppuun.

- Kokeilussa yrittäjä kertoo oppilaitokselle mihin tehtäviin tai toimintakokonaisuuksiin hän hakee opiskelijaa tekijäksi. Ammatilliseen peruskoulutukseen kuuluvista opinnoista puolet suoritetaan yrityksessä, puolet oppilaitoksessa. Yrittäjälle järjestely on riskittömämpi, sillä opiskelija on edelleen oppilaitoksessa kirjoilla, eikä hän ole työsuhteessa yritykseen, toteaa Palokangas.

Kehittämispäällikkö Raimo Jänkälä Lapin yliopistosta kertoi, että opiskelijoiden tilaustutkimukset, hankeyhteistyö, opinnäytetyöt ja työelämäläheinen oppiminen tarjoavat pk-yrityksille mahdollisuuksia toteuttaa kehittämistoimenpiteitä kustannustehokkaasti. Tiedekuntien kehittämispäälliköihin voi olla yhteydessä opiskelijatyön mahdollisuuksista. Tuotteistettujen yrityspalveluiden osalta yrittäjät voivat ottaa yhteyttä yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluihin (Koke).

Innovaatioassistentti yrityksesi avuksi

Innovaatiopäällikkö Kaj Kostiander kertoi, että Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisia koulutus-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalveluita eri alojen yrityksille, myös kansainvälisille markkinoille. Yrityksille voidaan räätälöidä tilaustöinä erilaisia kehittämisprojekteja, jotka toteutetaan opiskelijavoimin, joten kustannukset jäävät erittäin kohtuullisiksi. Lapin AMK myös auttaa yrityksiä kehitysprojektien valmistelussa, haussa ja toteutuksessa.  

- Esiselvitysvaiheessa olevassa Innovaatioassistentti -hankkeessa korkeakoulutettu osaaja valmennetaan tukihenkilöksi yrityksen kehittämistehtäviin. Assistentti muuttaa yrityksen ideat ja kehittämisaihiot kehitysprojekteiksi ja hankkii niihin rahoituksen (esim. Tekes). Hankkeen toteuttajina ovat Lapin korkeakoulukonserni ja Lapin ELY-keskus. Tässä esiselvitysvaiheessa etsitään yrityskumppaneita, jotka olisivat kiinnostuneita innovaatioassistentin rekrytoinnista. Jos kiinnostus on riittävän laajaa, ensimmäiset assistentit voivat aloittaa työnsä vuoden 2015 alussa, sanoo Kostiander.
 

Aamuinfon materiaali löytyy täältä.
Projektin tulevat tapahtumat löytyvät täältä.


Teksti: Pasi Kokko ja Virpi Vaarala
Kuva: Pasi Kokko

 

 

 

 

 

 

 

 


Alueellista tietoa