Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Lämmin ja sateinen sää nostaa vedenpinnat vuodenaikaan nähden korkealle tasolle Pohjanmaan vesistöissä (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Lämmin ja sateinen sää on sulattanut lunta ja nostanut nopeasti vedenkorkeuksia ja virtaamia Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja  Keski-Pohjanmaalla ajankohtaan nähden korkealle tasolle. Virtaamien ja vedenkorkeuksien ennustetaan vielä nousevan ja yltävän loppuviikolla pienen kevättulvan tasolle. Viime kevään poikkeuksellisista tulvakorkeuksista jäädään kuitenkin ennusteiden mukaan kauaksi.

Esimerkiksi Kyrönjoella Skatilassa (Mustasaari) virtaama nousi loppuviikolla muutamassa päivässä tasolta 50 m3/s tasolle 120 m3/s ja virtaaman ennustetaan edelleen kasvavan loppuviikkoon mennessä noin tasolle 250 m3/s. Erityisesti Kyrönjokeen laskevien sivu-uomien virtaamat ovat nousussa ja esimerkiksi Lehmäjoen ja Orismalanjoen (Isokyrö) ennustetaan nousevan joulupäivänä poikkeuksellisen korkealle.

Lapuanjoella Kepossa Uusikaarlepyy virtaama on noussut tasolta 40 m3/s tasolle 115 m3/s. Virtaaman ennustetaan nousevan loppuviikolla noin tasolle 160 m3/s. Lapuanjoen Liinamaassa (Kauhava) vesi on noussut alavimmille pelloille. Liinamaassa vedenpinta nousi viime viikolla 120 cm ja sen ennustetaan nousevan vielä 80 cm, mutta jäävän kuitenkin selvästi alemmas kuin viime keväänä.

Perhonjoella Tunkkarissa (Veteli) virtaama on noussut tasolle 50 m3/s. Virtaaman ennustetaan nousevan tasolle 90 m3/s, mikä vastaa normaalia kevättulvaa.

Ähtävänjoella järvien (Alajärvi, Lappajärvi ja Evijärvi) pinnat ovat korkealla ja juoksutuksia niistä on viime päivinä lisätty. Lappajärvi on tällä hetkellä noin 30 cm tavanomaista korkeammalla ja sen ennustetaan nousevan vielä yli 20 cm.

Alueen tekojärvet kuten Hirvijärvi (Lapua), Kalajärvi (Seinäjoki), Kivi- ja Levalampi (Kurikka) ja Venetjärvi (Halsua) ovat ajankohtaan nähden tavanomaista korkeammalla. Juoksutuksia on lisätty kaikilla tekojärvillä, jotta säännöstelyrajoja ei ylitettäisi.

Lisätietoja:

  • Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794 (Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa)
  • Kristiina Kastman, puh. 0295 028 021 (Keski-Pohjanmaa)
  • Kim Klemola, puh. 0295 027 829 (Koko alue)

 


Alueellista tietoa