Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Kuntia pyydetään harkitsemaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa (Pohjanmaan ELY-keskus)

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt ELY-keskuksilta apua uusien vastaanottokeskuspaikkojen löytämiseksi. Suomeen on saapunut yli 24.000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna ja uusia turvapaikanhakijoita saapuu päivittäin. Uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan edelleen.

Pohjanmaan ELY-keskus on järjestänyt kuntapäättäjille tiedotus- ja keskustelutilaisuudet alueellaan. Tilaisuuksiin osallistuivat myös Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punaisen Ristin alueella toimivat piirit. Pohjanmaan tilaisuus pidettiin Vaasassa 23.10 ja Keski-Pohjanmaan Kokkolassa 29.10. Tilaisuuksissa keskusteltiin turvapaikanhakijatilanteesta ja uusien vastaanottokeskusten tarpeesta.

Lisäksi tuotiin esiin kasvava tarve kuntapaikoista oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille.

Taustaa maahanmuuton tilanteesta

Turvapaikanhakijoiden määrät räjähtivät kasvuun loppukesästä. Lokakuu 28. päivään mennessä turvapaikanhakijoita oli saapunut Suomeen yli 24 000. Viikolla 39 Suomeen saapui yli 3900 turvapaikanhakijaa, mikä on enemmän kuin vuoden 2014 turvapaikanhakijamäärä 3661.

Tämän seurauksena Suomeen on perustettu lukuisia uusia vastaanottokeskuksia, hätämajoituspaikkoja sekä alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoitukseen tarkoitettuja ryhmäkoteja.  Aiemmin nämä yksiköt olivat valtion, kunnan tai SPR:n ylläpitämiä, mutta akuutin tilanteen johdosta maahanmuuttovirasto on tehnyt sopimuksia myös yksityisten tahojen kanssa.

Maahanmuuttovirasto vastaa turvapaikanhakijoiden vastaanoton toiminnan ohjauksesta ja suunnittelusta. Maahanmuuttovirasto on se viranomainen, joka viime kädessä päättää vastaanottokeskuksen perustamisesta.

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanoton paikkatarve on edelleen päivittäin yli 100 uuttaa paikkaa eli uusia vastaanottokeskuksia tullaan perustamaan vielä lisää.

Pohjanmaalla toimivat Vaasan, Kristiinankaupungin, Oravaisten ja Pietarsaaren vastaanottokeskukset. Majoittujia keskuksissa on yli 1800.

Lisätietoja:

ylijohtaja Kaj Suomela puh. 0295 028687

maahanmuuttopäällikkö Hanna Auronen puh. 0295 028539


Alueellista tietoa