- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2017
Koulutuksella ja ohjeistuksella parempaan ympäristöriskien hallintaan
Toiminnanharjoittajien on varauduttava ennakolta onnettomuuksien ja muiden poikkeuksellisten tilanteiden estämiseen ja niiden terveydelle ja ympäristölle haitallisten seurausten rajoittamiseen. Tästä ennaltavarautumisvelvollisuudesta on nyt valmistunut toiminnanharjoittajille tarkoitettu ohje (linkki alla). Ohjeen avulla toiminnanharjoittaja voi tarkastella oman toimintansa ympäristöriskejä kattavasti. Huolellisesti laadittu varautumissuunnitelma sekä parantaa riskien hallintaa että parhaassa mahdollisessa tapauksessa tuo toiminnanharjoittajalle jopa kustannushyötyä.
Ennaltavarautumisvelvollisuus on ympäristönsuojelulain 15 §:ään perustuva, ympäristöluvanvaraista toimintaa koskeva velvollisuus. Valtiolle ympäristölupavelvollisen toiminnanharjoittajan tulee laatia riskin arviointiin perustuva ennaltavarautumissuunnitelma. Sen sisältö, laajuus ja tarkkuus määräytyvät toiminnan luonteen perusteella. Varautumissuunnitelmaa ei tarvitse laatia, jos valvontaviranomainen arvioi, että toiminta, sen vaikutukset ja riskit eivät edellytä suunnitelman laatimista.
Ohjeen laadinnasta sekä siihen liittyneestä ympäristöviranomaisten koulutuskierroksesta vastasi Hämeen ELY-keskus, joka oli saanut hankkeeseen ympäristöministeriön rahoitusta. Koulutuksessa tuli esille, että ympäristölupien myötä ympäristönsuojelun tila on Suomessa parantunut merkittävästi. Taloudellisen tilanteen heikentyminen ja yritysten henkilöstövähennykset voivat kuitenkin aiheuttaa ympäristönsuojelullisia riskejä, jos poikkeus- ja onnettomuustilanteisiin varautuminen jää yritysten resurssien heikkenemisen myötä huonolle tolalle. Sen vuoksi ELY-keskus toivoo, että toiminnanharjoittajat hyödyntävät niiden tueksi laadittua ohjetta ja hyötyvät siitä toimintansa varautumista suunnitellessaan.
Lisätietoja
- Ylitarkastaja Kari Leinonen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 198, etunimi.p.sukunimi(at)ely-keskus.fi
- Ohje (pdf, ymparisto.fi)
- Julkaisupäivä
- 5.1.2017