Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Kevättulvat alkavat Lounais-Suomessa ensi viikolla (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Viikonlopuksi ennustettu öiden lauhtuminen ja vesisateet käynnistävät kevättulvat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Virtaamien ennustetaan lähtevän kasvuun viikonloppuna Lounais-Suomen jokivesistöissä, kun lumen sulaminen käynnistyy vesisateiden myötä ja yöpakkasten hellittäessä. Kevään huippuvirtaamat ajoittunevat tämän hetken ennusteen mukaan Varsinais-Suomen vesistöissä ensi viikolle. Tulvavirtaamien ennustetaan vastaavan noin keskimääräistä kevättulvaa.


Myös Satakunnassa kevättulvista ennustetaan pääosin tavanomaisia. Satakunnan tulvahuiput ennustetaan saavutettavan aikaisintaan ensi viikon lopulla, Pohjois-Satakunnassa mahdollisesti vasta vappuviikolla. Loimijoella tulvariskiä kasvattaa hieman tavanomaista vahvemmat jäät, jotka äkillisesti lähtiessään saattavat aiheuttaa jääpatoja ja normaalia suurempaa tulvimista. Karvianjoen vesistössä tulvista ennustetaan keskimääräistä suurempia normaalia suuremman lumen vesiarvon vuoksi. Karvianjoen vesistön jokien jäät ovat myös vahvoja ja voivat lähtiessään synnyttää jääpatoja. ELY-keskus seuraa tulvatilanteen kehittymistä ja on varautunut tarvittaessa mm. purkamaan syntyviä jääpatoja.

Ensi viikon sääennusteisiin sisältyy vielä paljon epävarmuutta ja tulvien ajoittuminen sekä suuruus määräytyvät lopulta toteutuneiden säiden perusteella. Yöpakkaset sulamiskaudella viivästyttävät ja pienentävät tulvahuippua, kun taas sulamiskaudelle sattuvat vesisateet nopeuttavat ja äärevöittävät tulvahuippuja.

Viikonlopun vesisateet sulattavat toteutuessaan lumet jääkansien päältä, jonka seurauksena aurinko alkaa pehmentää jääkansia nopeasti tehden niistä petollisen heikkoja paksuuteensa nähden. ELY-keskus kehottaa välttämään jäällä liikkumista.

Ajankohtainen vesitilanne (ymparisto.fi)

Lisätietoja:

Olli-Matti Verta, p. 0400 523915
Juha-Pekka Triipponen, p. 0400 854012


Alueellista tietoa