Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Kesän sinileväseuranta päättyy (Lapin ELY-keskus)

Tämän vuoden valtakunnallisen sinileväseurannan viimeiset havainnot on tehty. Lapissa sinilevätilannetta seurattiin yhteensä 16 paikalla kesäkuusta syyskuulle, viikolle 39. Havaintopisteen sinilevän määrä arvioitiin asteikolla 0 (ei havaittu) - 3 (erittäin runsaasti).

Ensimmäiset havainnot tehtiin kesäkuun lopussa, mutta poikkeuksellisesti sinilevää ei havaittu seurantapaikoilta heinäkuun aikana. Heinäkuu oli Lapissa poikkeuksellisen viileä. Järvien pintaveden lämpötilat jopa laskivat heinäkuun alussa ja jäivät tavanomaista alhaisemmalle tasolle, mikä hidasti sinilevien runsastumista. Elokuun lämpimän jakson aikana myös pintaveden lämpötilat palautuivat ajankohdan keskimääräisiin lukemiin. Elo-syyskuussa sinilevää havaittiin hieman (runsaus 1) neljällä järvellä. Seurantajakson lopussa sinilevähavaintoja oli vielä kolmelta järveltä. Luiminkajärvellä levää oli runsaasti (runsaus 2). Kokonaisuutena sinileviä havaittiin poikkeuksellisen vähän.

Lapin ELY-keskukselle tuli myös ilmoituksia ja näytteitä sinilevämassasta kuudelta järveltä seurannan ulkopuolelta. Näissä kohteissa sinilevää oli heinä-elokuussa runsaasti tai erittäin runsaasti. Havainnot tulivat melko runsasravinteisilta järviltä, tai järven lahdista, joihin laskee puroja ja ojia. Kesä oli paitsi viileä, myös sateinen, mikä aiheutti ravinteiden huuhtoutumista ja osaltaan edesauttoi levien runsastumista otollisilla paikoilla. Vastaavia tilanteita ei kuitenkaan kehittynyt varsinaisilla seurantapaikoilla, joten kansalaisilmoitukset täydentävät kesän kokonaiskuvaa.

Menneiden kesien levähavainnot löytyvät Järviwikin arkistosta osoitteesta www.jarviwiki.fi.

Lisätietoa:

Lapin ELY-keskus

biologi Jukka Ylikörkkö, puh. 050 351 2161

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, puh. 0295 020 900

 


Alueellista tietoa